- Nederland bereikte op donderdag 15 augustus de 18 miljoen inwoners.
- Volgens demograaf Jan Latten is de komst van arbeidsmigranten uit Oost-Europa, naast gezinsmigratie, asielmigratie en studiemigratie, de belangrijkste oorzaak van de toename.
- Het vinden van een balans tussen de economische voordelen van immigratie en de druk op voorzieningen zoals huisvesting wordt een van de grootste uitdagingen voor de politiek.
Nederland bereikte vandaag de 18.000.000.
Maar, 18 miljoen inwoners, wat betekent dit voor ons land?
Demograaf Jan Latten en Goltan Varashk van het CBS gaven eerder voor 1Vandaag wat inzicht in de ontwikkelingen en de uitdagingen die voor ons liggen.
De afgelopen jaren is de Nederlandse bevolking vooral gegroeid door immigratie. Volgens Jan Latten is de komst van arbeidsmigranten uit Oost-Europa, naast gezinsmigratie, asielmigratie en studiemigratie, de belangrijkste oorzaak van de toename.
In de eerste helft van dit jaar kwamen er 46.000 mensen bij door migratie, terwijl het aantal geboorten lager lag dan het aantal sterfgevallen, wat wijst op een natuurlijke bevolkingskrimp.
Toekomstige groei en ruimtelijke uitdagingen
Varashk benadrukt bij 1Vandaag dat de bevolkingscijfers alleen de ‘de jure’ bevolking omvatten, oftewel mensen die officieel ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente. Illegale migranten en asielzoekers zonder verblijfsstatus worden niet meegenomen in de telling. Dit zorgt ervoor dat de werkelijke bevolkingsomvang mogelijk iets hoger ligt dan de officiële cijfers suggereren.
Volgens CBS-prognoses zal de bevolking van Nederland blijven groeien tot ten minste 2070, waarbij we rond 2037 de 19 miljoen inwoners zullen bereiken.
Jan Latten ziet Nederland als een blijvend immigratieland, met toenemende druk door factoren zoals klimaatverandering en wereldwijde onrust. Dit zal de bevolkingsgroei in de toekomst waarschijnlijk verder aanjagen.
Maar met deze groei komt ook een groeiend ruimteprobleem. Nederland heeft al te kampen met een tekort aan woningen, vooral in stedelijke gebieden waar de ruimte schaars is. Latten waarschuwt dat de druk om creatief om te gaan met beschikbare ruimte zal toenemen. We zullen vaker kleine woningen, hospitaverhuur en woontorens van 100 meter of hoger zien, vooral in de Randstad.
De politieke uitdaging: beheersing van bevolkingsgroei
De groei van de Nederlandse bevolking door immigratie brengt complexe vraagstukken met zich mee voor beleidsmakers.
Hoewel immigratie essentieel is voor de economie en arbeidsmarkt, kan een te grote instroom problemen veroorzaken, vooral op de woningmarkt. Het vinden van een balans tussen de economische voordelen van immigratie en de druk op voorzieningen zoals huisvesting wordt volgens Latten een van de grootste uitdagingen voor de politiek in de komende jaren.
Maatregelen zoals het verlagen van de druk op de woningmarkt door het reguleren van immigratie kunnen noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd vraagt de toenemende bevolkingsdichtheid om innovatieve oplossingen in ruimtelijke ordening en woningbouw.