- In 2024 werden 32.000 nieuwbouwwoningen verkocht, een stijging van 43% ten opzichte van het jaar ervoor.
- Deze sterke toename in verkopen heeft echter geleid tot een bijna volledig opdrogen van het aanbod aan nieuwbouwwoningen.
- Tegelijkertijd is het woningtekort nu opgelopen tot ruim 400.000 woningen, wat neerkomt op 4,9% van de totale woningvoorraad.
Na een hersteljaar in 2024, waarin de verkoop van nieuwbouwwoningen met 43% steeg tot bijna 32.000 verkochte woningen, dreigt de markt opnieuw vast te lopen.
Door de verkoopspurt is het aanbod aan nieuwbouwwoningen eind 2024 gedaald tot slechts 4.000 beschikbare woningen, een historisch dieptepunt, zo meldt Business Insider op basis van branchevereniging WoningBouwersNL
Volgens WoningBouwersNL wordt verdere groei belemmerd door een gebrek aan bouwvergunningen en trage ruimtelijke processen. Zonder extra capaciteit en snellere procedures kan het marktherstel in 2025 stagneren, denkt de vereniging.
Ook personeelstekorten bij gemeenten dragen bij aan deze uitdaging, waardoor ontwikkelaars moeilijk kunnen inspelen op de vraag.
Flevoland en Limburg kenden uitzonderlijke stijgingen in verkopen, met respectievelijk 163% en 104%. Zuid-Holland blijft met ruim 7.300 verkochte woningen de grootste nieuwbouwmarkt, gevolgd door Noord-Brabant (5.486 woningen) en Noord-Holland (4.638 woningen).
Ondanks de toenemende vraag, blijft het beperkte aanbod nu een zorgpunt voor de woningmarkt in 2025.
Bouw loopt helemaal vast
De Nederlandse bouwsector staat voor aanzienlijke uitdagingen. De afname van het aantal verleende vergunningen belemmert de realisatie van de jaarlijkse doelstelling in nieuwbouwwoningen.
Tegelijkertijd is het woningtekort nu opgelopen tot ruim 400.000 woningen, wat neerkomt op 4,9% van de totale woningvoorraad. Deze situatie wordt verergerd door een stagnerende nieuwbouwproductie en een aanhoudende bevolkingsgroei.
Zonder een significante verhoging van het bouwtempo en het wegnemen van belemmeringen, blijft het woningtekort een urgent probleem.