- De WOZ-cap beperkt de invloed van de WOZ-waarde op de huurprijs in populaire gebieden tot 33%, maar dit verstoort de markt.
- In populaire gebieden stijgt de vraag, terwijl het aanbod krimpt doordat verhuurders verkopen, in gebieden met lage WOZ-waarden stijgen huurprijzen juist onnodig.
- Een verhoging naar minimaal 50% WOZ-waarde zou een betere balans brengen tussen vraag en aanbod.
De beperking van de WOZ-waarde tot 33% bij de huurprijsberekening zorgt voor een scheve marktwerking.
In populaire steden kunnen huurders relatief goedkoop wonen, waardoor de vraag stijgt en het aanbod daalt. Verhuurders verdienen te weinig in verhouding tot hun kosten en kiezen er vaker voor om woningen te verkopen in plaats van te verhuren.
In gebieden met lage WOZ-waarden geldt juist dat de volledige waarde meetelt bij de huurprijsbepaling. Dit leidt tot hogere huurprijzen, terwijl de vraag daar lager is. De maatregel zorgt zo niet voor eerlijke huurprijzen, maar vergroot de ongelijkheid tussen verschillende regio’s.
Daarom zou de WOZ-waarde zwaarder moeten meewegen in populairdere gebieden, zegt Sophie Kraaijeveld, sector banker bij ING Research.
“Hoewel de woningmarkt geen perfecte markt is en wonen niet helemaal vergelijkbaar is met consumptiegoederen, is een maximale WOZ-waarde van 33 procent voor het bepalen van de huurprijs te laag”, zegt zij.
Een verhoging van de WOZ-waarde naar minimaal 50% in de huurprijsbepaling zou de markt beter in balans brengen. Dit maakt het aantrekkelijker om te blijven verhuren en voorkomt een verdere afname van het aanbod in gewilde gebieden. Uiteindelijk profiteren zowel huurders als verhuurders van een eerlijker systeem.