- Madrid richt zich op het bouwen van meer woningen om de woningcrisis aan te pakken.
- Barcelona legt de nadruk op huurprijsregulering en het beperken van toeristische accommodaties.
- Beide steden presenteren hun oplossingen aan het Europees Parlement.
De woningcrisis in Europa blijft een urgent probleem, met stijgende huizenprijzen en inflatie die de toegang tot betaalbare huisvesting bemoeilijken.
De burgemeesters van Madrid en Barcelona hebben onlangs hun uiteenlopende strategieën gepresenteerd aan het Europees Parlement, waarbij Madrid zich richt op het vergroten van het woningaanbod en Barcelona op huurprijsregulering.
Leuk om over tien jaar te evalueren wat heeft gewerkt. Euronews zet de verschillen in aanpak vast naast elkaar.
José Luis Martínez-Almeida, de centrumrechtse burgemeester van Madrid, pleit voor een “aanbodschok” door de bouw van nieuwe woningen te stimuleren.
Volgens Martínez-Almeida kan de woningcrisis worden opgelost door meer bouwgrond beschikbaar te stellen en de juridische zekerheid voor verhuurders en huurders te vergroten om illegale bewoning te voorkomen. Daarnaast benadrukt hij het belang van sociale huisvesting voor kwetsbare groepen die onder normale omstandigheden geen toegang hebben tot huisvesting.
Huurprijsregelering in Barcelona
In tegenstelling tot Madrid, heeft Barcelona onder leiding van burgemeester Jaume Collboni, lid van de Partij van Socialisten van Catalonië, gekozen voor huurprijsregulering. Sinds vorig jaar zijn er in dichtbevolkte gebieden huurplafonds ingesteld, en Collboni wil deze regulering uitbreiden naar kortetermijnverhuur.
Hij heeft een brief aan Ursula von der Leyen medeondertekend, samen met tien andere Europese steden, waarin wordt gevraagd om meer zeggenschap over huisvestingsbeleid en directe toegang tot Europese fondsen.
Collboni benadrukt dat er in veel Europese steden een conflict is tussen het recht op huisvesting en het economische of toeristische gebruik van woningen. In Barcelona wordt daarom de voorkeur gegeven aan het recht op toegang tot huisvesting boven het gebruik van woningen voor toerisme. Hij roept de Europese Commissie op om juridische dekking te bieden voor huurprijsregulering in alle gemeenten.
De verschillende benaderingen van Madrid en Barcelona illustreren de complexiteit van de woningcrisis en de noodzaak van diverse oplossingen om aan de uiteenlopende behoeften van Europese steden te voldoen. Wat hier werkt, zullen de verdere omstandigheden – en vooral de toekomst – leren.