Aantal te koop staande nieuwbouwwoningen piekt ondanks krapte op de huizenmarkt

Nieuwbouw

Nieuwbouw Foto: 3345557 / Pixabay

  • Een nieuw rapport van ING onthult dat, ondanks de heersende krapte, er de afgelopen vijf jaar niet eerder zoveel nieuwbouwwoningen te koop stonden.
  • De toename in het aanbod wordt toegeschreven aan hogere overbruggingskosten en een dalend sentiment door afnemende huizenprijzen.
  • Voor 2024 verwacht ING een opleving in de nieuwbouwverkopen, gesteund door sterke loongroei, gunstigere hypotheekvoorwaarden en een verbeterend marktsentiment.

In een recent rapport van het economisch bureau van ING komt naar voren dat de nieuwbouwmarkt een paradoxale fase doormaakt.

Ondanks een aanzienlijke krapte op de huizenmarkt, staan er momenteel meer nieuwbouwwoningen te koop dan ooit in de afgelopen vijf jaar. Eind vorig jaar werden bijna 20.000 nieuwbouwwoningen aangeboden via NVM makelaars, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Deze toename is opmerkelijk, gezien de tegenvallende verkopen.

Factoren achter de tegenvallende verkopen

Volgens ING liggen de hoofdoorzaken van deze stagnatie bij de hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment onder potentiële kopers. De overbruggingskosten, verergerd door de gestegen rente, leggen een financiële druk op nieuwbouwkopers die zowel de lasten van hun huidige woning als die van de nieuwe woning moeten dragen. Dit probleem wordt nog nijpender bij een mediane vraagprijs van een half miljoen euro, waarbij kopers enkele tienduizenden euro’s extra kwijt zijn.

Daarnaast heeft de daling van de huizenprijzen sinds medio 2022 veel potentiële kopers doen aarzelen. De waardevermindering van bestaande woningen maakte de relatief hogere prijzen van nieuwbouwwoningen – die nauwelijks gedaald zijn – minder aantrekkelijk.

bron: ING Research

Aantrekkende verkopen zal aanbod laten dalen

Toch ziet ING licht aan het eind van de tunnel. Er wordt een afname van het aanbod en een toename van de verkopen verwacht in 2024.

De bank wijst op een aantal factoren die hieraan zouden bijdragen, zoals de sterke loongroei die de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen verbetert. Ook speelt het vaak gunstige energielabel van deze woningen een grotere rol bij het verkrijgen van hypotheken, wat de leencapaciteit vergroot.

Bovendien hebben de recent dalende hypotheekrentes het financieren van een huis goedkoper gemaakt, terwijl het sentiment op de woningmarkt verbetert door stijgende huizenprijzen. Deze ontwikkelingen wijzen op een mogelijke ommekeer voor de nieuwbouwmarkt in het komende jaar.

Hoewel de nieuwbouwmarkt momenteel te kampen heeft met uitdagingen, zoals hoge overbruggingskosten en een dalend marktsentiment, zijn er sterke indicaties dat 2024 een keerpunt zal zijn.

Met verbeterde financiële vooruitzichten en een aanhoudende vraag naar nieuwe woningen, lijkt de toekomst voor de nieuwbouwmarkt rooskleurig. Dit duidt op een herstel dat niet alleen de bouwsector ten goede zal komen, maar ook een breder economisch herstel zal ondersteunen.