ABN Amro stelt verwachtingen naar boven bij: huizenprijzen dit jaar naar recordhoogte

Jonge man in een kamer

Jonge man in woning Foto: CNS

  • ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 6% zullen stijgen, wat zou resulteren in een nieuw record.
  • De verwachte stijging is mede te danken aan een mogelijke daling van de hypotheekrente door renteverlagingen van de Europese Centrale Bank en hogere lonen die meer hypotheekruimte bieden.
  • Ondanks strengere regelgeving en belastingen voor verhuurders, biedt de huidige markt vooral kansen voor starters.

In een recent rapport van ABN AMRO is de verwachting voor de stijging van de huizenprijzen in Nederland naar boven bijgesteld.

De bank voorspelt nu dat de prijzen dit jaar met gemiddeld 6% zullen stijgen, waardoor een nieuw recordhoogte binnen bereik komt.

Eerder verwachtte de bank nog een stijging van de huizenprijzen met 4 procent in 2024 en 3,5 procent in 2025

Deze aanpassing in de prognose volgt op een reeks van economische ontwikkelingen, waaronder een verwachte verlaging van de hypotheekrente als gevolg van beleidswijzigingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en een algemene loonstijging, die het voor kopers mogelijk maakt om hogere hypotheken af te sluiten.

De huizenmarkt blijft echter krap door een gebrek aan nieuwe woningen. De bouwsector ondervindt nog steeds hinder van diverse uitdagingen, waardoor het aanbod beperkt blijft en de prijzen verder omhoog gedreven worden. Deze situatie wordt versterkt door gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die ook wijzen op een aanhoudende stijging van de huizenprijzen.

Kansen voor starters

Opvallend is dat starters recentelijk vaker een woning hebben kunnen kopen. Dit is deels te danken aan soepelere regels rondom de overdrachtsbelasting en minder concurrentie van beleggers, die door strengere huurregulering en hogere belastingen hun huurwoningen verkopen.

Deze ontwikkeling biedt kansen voor starters om de woningmarkt te betreden, een trend die ABN Amro positief beoordeelt.

Vooruitkijkend verwacht ABN Amro dat de woningprijzen ook volgend jaar zullen blijven stijgen, met een prognose van een verdere toename van 5%. Deze aanhoudende stijging onderstreept de veerkracht van de Nederlandse huizenmarkt en de blijvende aantrekkingskracht van vastgoed als investering, ondanks de uitdagingen waar de sector voor staat.