- Achmea Real Estate gaat 100 miljoen euro investeren in seniorenwoningen verspreid over Nederland.
- Buurtwonen, een samenwerking tussen Buurtzorg en Hestia Living, ontwikkelt de woningen dicht bij voorzieningen.
- Het aantal opgeleverde seniorenwoningen blijft echter ver achter bij de overheidsdoelstellingen.
Achmea Real Estate heeft aangekondigd ruim 100 miljoen euro te investeren in de bouw van seniorenwoningen. Over de komende vijf jaar zullen op 20 tot 25 locaties door heel Nederland complexen verrijzen, elk met 15 tot 25 appartementen in de sociale- en middenhuur. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Deze woningen worden specifiek ontwikkeld om ouderen een comfortabele en zorgvriendelijke leefomgeving te bieden.
De ontwikkeling wordt uitgevoerd door Buurtwonen, een samenwerking tussen thuiszorgorganisatie Buurtzorg en vastgoedontwikkelaar Hestia Living. De eerste locatie wordt komende zomer in Joure geopend, met Arnhem, Den Bosch en Vlissingen kort daarop.
Seniorenwoningen op ‘pantoffelafstand’
Een belangrijk uitgangspunt van Buurtwonen is dat de complexen worden gebouwd in buurten waar ouderen nu ook al wonen. Dit betekent locaties op zogenoemde ‘pantoffelafstand’ van voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer.
Deze visie speelt in op de dringende behoefte aan passende huisvesting voor ouderen, vooral gezien de toenemende vergrijzing. Met woningen waar bewoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen, wordt ook de druk op verpleeghuizen verminderd. Deze instellingen worden steeds vaker beschouwd als een laatste redmiddel voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen.
Uitdagingen in seniorenhuisvesting
Ondanks dergelijke investeringen blijft de realisatie van seniorenwoningen in Nederland ver achter bij de gestelde doelen.
Uit onderzoek van Cobouw bleek al dat het aantal opgeleverde seniorenwoningen, geclusterde zorgwoningen en nultredenwoningen dit jaar slechts op een krappe vierduizend uitkomt. Dit is slechts een fractie van de negenendertigduizend woningen die jaarlijks nodig zijn om de ambitie van 290.000 nieuwe seniorenwoningen in 2030 te behalen.
Daarnaast sluit het beperkte aantal woningen dat wél wordt gerealiseerd vaak niet aan bij de woonwensen van ouderen. Dit gebrek aan passende huisvesting belemmert niet alleen de doorstroom op de woningmarkt, maar vergroot ook de druk op zorginstellingen en reguliere huur- en koopwoningen.