- De sociale huren worden de komende twee jaar bevroren, terwijl er juist ruimte komt om de middenhuren te verhogen.
- Over de invulling en het tijdpad van de versoepeling voor middenhuur is nog weinig bekend, waardoor er veel onzekerheid blijft over de praktische uitwerking.
- Woningcorporaties vrezen voor hun investeringsvermogen; volgens Aedes dreigt de huurbevriezing te leiden tot een flinke kaalslag en is er geen ruimte ‘om aan de gemaakte bouwafspraken te voldoen’.
De eerder afgesproken verhoging van de sociale huur gaat niet door; de komende twee jaar worden de huurprijzen bevroren. Voor woningen in de nieuwe middenhuur komt er juist de door Mona Keijzer zo gewenste extra ruimte om de huren weer te verhogen.
Dat hebben de coalitiepartijen van PVV, NSC, BBB en VVD afgesproken in het voorjaarsakkoord.
Toch blijft nog veel onduidelijk; hoe de versoepeling van de middenhuur eruit gaat zien is nog niet duidelijk, noch wanneer dat in zou moeten gaan.
Wat wel duidelijk is, is dat woningcorporaties veel minder geld overhouden om te investeren in nieuwbouw. Aedes-voorzitter Liesbeth Spies waarschuwde deze morgen nog dat het instemmen met een spoedwet voor huurbevriezing een enorme aanslag zou betekenen op de geplande inkomsten.
Ook nu het voorjaarsakkoord voor een bevriezing van ‘slechts’ de sociale huur zorgt, bestaat de kans op een enorme kaalslag in de voorgenomen investeringen in woningbouw.
Erg blij en trots dat de huurstijging voor de sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 niet doorgaat en dus worden bevroren en ook geweldig dat we een miljard euro hebben gereserveerd voor een boodschappenbonus middels het extra verhogen van de huurtoeslag!#Voorjaarsnota #PVV
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 16, 2025
Wat sowieso helder is, is dat de overheid zich van haar meest wisselvallige kant laat kennen. Huurders noch verhuurders weten waar ze aan toe zijn, en een investeringsklimaat waar elke maand een andere wind waait trekt zelden veel geïnteresseerde geldschieters aan.
‘Niemand heeft nog zin te investeren’
Volgens Spies heeft door de huurbevriezing ‘geen enkele woningcorporatie in Nederland’ nog voldoende financiële ruimte om de gemaakte bouwafspraken na te komen, zo tekent het Financieele Dagblad op.
Ondertussen vliegen de mooie boodschappen van politici social media op.
“En goed nieuws voor huurders en verhuurders!”, schrijft VVD-leider Yesilgöz zo op X (Twitter). “We versoepelen de Wet betaalbare huur fors door minder woningen onder de wet te laten vallen”.
Ondertussen bejubelt Geert Wilders juist de voordelen van een lagere huur. “Lagere huren, energierekening, 1 miljard voor boodschappenbonus en nog veel meer. De #PVV levert!”
Die ‘boodschappenbonus’ waar Wilders over spreekt is een hogere huurtoeslag, waarvoor dus wordt 1 miljard euro wordt gereserveerd.
#Huurbevriezing desastreus voor #nieuwbouwprojecten. Toekomstige huurders staan jaren in de kou. pic.twitter.com/1PHZGaJckQ
— Aedes.nl (@Aedesnet) April 16, 2025