- GroenLinks-PvdA wil met een spoedwet alle huren in 2025 bevriezen, maar dat plan stuit op stevige kritiek vanuit de woningcorporatiesector.
- Corporaties vrezen dat het plan hun investeringsruimte ernstig aantast, met ingrijpende gevolgen voor woningbouw en verduurzaming.
- Ook het plan om statushouders hun voorrang op sociale huurwoningen te ontnemen, wordt als ineffectief en contraproductief bestempeld.
De Tweede Kamer moet stemmen over de spoedwet van GroenLinks-PvdA voor een huurbevriezing. Als zij voor stemmen betekent dit een groot probleem voor corporaties, die dan niet meer kunnen investeren in meer (sociale) huur.
Dat zegt Aedes-voorzitter Liesbeth Spies in een interview met AD.
Dat is uiteraard problematisch, want de woningnood is nog altijd groot. Vorig jaar werden er ruim 20.000 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd, en dat aantal moet de komende jaren fors stijgen om het doel van 30.000 woningen per jaar vanaf 2029 te halen.
De Nationale Prestatieafspraken tussen het Rijk en de woningcorporaties staan onder druk als de politiek nu ingrijpt in de huurinkomsten.
Impact op investeringen: een miljardentekort dreigt
Eerder gaf vertrekkend Aedes-voorzitter Martin van Rijn al aan dat corporaties gemiddeld 11 euro per maand toeleggen op een woning. Simpel gezegd: de al afgesproken toegestane huurverhoging is nodig, anders komt de investeringscapaciteit in het geding.
De gevolgen van een huurbevriezing reiken verder dan de huurdersportemonnee. Volgens de sector zou het invriezen van de huren in 2026 leiden tot een investeringsverlies van maar liefst 26 miljard euro.
Daarmee zouden er naar schatting 90.000 woningen minder gebouwd kunnen worden, of zouden 750.000 bestaande woningen niet geïsoleerd kunnen worden, lezen we in het AD.
Dat raakt niet alleen de ambitie om de woningvoorraad uit te breiden, maar ook de noodzakelijke verduurzaming. Veel corporatiewoningen kampen nog met slechte energielabels of schimmelproblemen. Zonder structurele investeringen blijft die achterstand bestaan.
En juist op dit vlak valt voor huurders meer te winnen dan met een beperkte huurbevriezing: het verduurzamen van woningen zorgt immers voor lagere energielasten.
Politieke koerswijzigingen ondermijnen vertrouwen
Woningcorporaties waarschuwen daarnaast voor het verlies van vertrouwen in de politiek. Op de Woontop, nog geen vier maanden geleden, werden duidelijke afspraken gemaakt over de toekomst van de volkshuisvesting.
Als die nu alweer worden ondermijnd door kortetermijnmaatregelen, leidt dat volgens de sector tot onbetrouwbaarheid van de overheid en onzekerheid bij investeerders.
Zonder aanvullende overheidssteun of structurele beleidswijzigingen kunnen corporaties niet langer aan hun maatschappelijke taak voldoen, met verdere gevolgen voor de woningnood, gold de waarschuwing al.