- Recente misverstanden rond de kosten voor het overnemen van een huurwoning benadrukken de complexiteit en misvattingen over sociale huur.
- Gelanceerd in 2011 door Stadgenoot, met als doel flexibiliteit en zelfregulering te bieden door functieneutrale, vrij indeelbare woon- en werkruimtes in Amsterdam.
- Met de – weliswaar aanzienlijke – vergoeding neemt de nieuwe huurder onder meer een complete keuken en badkamer over van de oorspronkelijke huurder.
Begin deze maand viel er in diverse media te lezen dat je voor een bepaalde sociale huurwoning wel eerst even 40.000 euro mee moest nemen. Een voorbeeld van de wel erg overspannen huurmarkt in Amsterdam?
Het blijkt uiteraard net even anders te zitten, maar de toon was gezet; ‘betaalbaar huren’ is heden ten dage zo goed als onmogelijk, zo was de boodschap die veel lezers zo allicht meekregen.
Waar gaat het wel om? PropertyNL keek in het archief en zocht het uit.
In 2011 lanceerde de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot een innovatief woonconcept genaamd ‘Solid’, met de opening van Solid 11 in Amsterdam Oud-West. Dit initiatief, uitgebreid naar IJburg met de gebouwen Solid 1 en 2, was bedoeld om flexibiliteit en vrijheid te bieden in de manier waarop woon- en werkruimtes werden gebruikt en ingericht door de huurders zelf.
Het Solid-concept was uniek omdat de gebouwen functieneutraal waren, wat inhield dat de plattegronden vrij indeelbaar waren en het interieur volledig door de huurders op cascobasis kon worden opgezet. Deze aanpak was geïnspireerd door de kraakcultuur van de jaren tachtig en negentig, waarbij de gemeenschap en zelfregulering centraal stonden. Huurders konden via een online veiling bepalen hoeveel ruimte ze wilden huren en wat ze daarvoor wilden betalen, met een deel van de units gereserveerd voor sociale huur.
Idealisme versus praktische uitdagingen
Volgens een woordvoerder van Stadgenoot was het concept gebaseerd op een idealistische visie van betrokkenheid en verantwoordelijkheid van huurders voor hun omgeving. Ondanks de goede intenties bleek het concept in de praktijk lastig uitvoerbaar, wat resulteerde in de beëindiging ervan in 2017. Een aantal woningen werd verkocht, waarbij de waarde van de door huurders toegevoegde inboedel werd meegerekend.
De hernieuwde aandacht voor het Solid-concept in 2024 onthulde een controversieel aspect: nieuwe huurders moesten soms tot €40.000 betalen om een huurwoning over te nemen, inclusief de kosten voor overname van inrichtingen zoals keukens en badkamers.
Dit leidde tot misverstanden over de betaalbaarheid van sociaal huren in Amsterdam, hoewel de woordvoerder benadrukte dat het een beperkt aantal woningen betreft in een grote portefeuille van sociale huurwoningen.
Gedurfde poging de wooncultuur te vernieuwen
Het Solid-concept van Stadgenoot was een gedurfde poging om de wooncultuur in Amsterdam te vernieuwen.
Hoewel het uiteindelijk niet het gewenste succes behaalde en tot controverses leidde, laat het zien hoe innovatie in de vastgoedsector kan leiden tot belangrijke discussies over woningtoegankelijkheid en huurdersrechten. En vooral: misverstanden over hoe het er nu daadwerkelijk voor staat.
In een tijd dat de verhuurmarkt onder de loep licht is extra aandacht voor bijzondere initiatieven niet opmerkelijk. Wel is het duidelijk dat er soms voorbij wordt gegaan aan de complexiteit van de markt, waardoor verhuurders ineens in de verdediging worden gedwongen.