Amsterdamse huurder ziet huurprijs dalen van 1950 naar 95 euro

Amsterdam

Amsterdam Foto: Gaurav Jain / Unsplash

  • De huurcommissie heeft de huur van een Amsterdamse kamer van 1.950 euro verlaagd naar zo’n 95 euro, vanwege onredelijke prijsstelling en ernstige gebreken.
  • De huurverlaging blijft van kracht tot de gebreken zijn verholpen; daarna zal de huur stijgen naar een ‘redelijke prijs’ van 476,84 euro.
  • Ondanks deze prijsdaling is het lastig te zien hoe het de huurdeer zal vergaan omdat de huurder een tijdelijk contact heeft.

Wat lazen we vorige week? Een Amsterdamse huurder van een kamer aan de Keizersgracht betaalde maar liefst 1.950 euro per maand, maar de huurcommissie heeft nu geoordeeld dat dit bedrag teruggebracht moet worden naar slechts 95,37 euro!

De huurcommissie vond dat de prijs onredelijk was, zeker gezien de ernstige gebreken zoals tocht en lekkages, en het feit dat de huurder niet eens een sleutel had ontvangen om de deur af te sluiten. De huur is nu aangepast naar 20% van de maximaal redelijke huurprijs, gebaseerd op het puntensysteem voor de kwaliteit van de woonruimte.

Deze uitspraak betekent echter niet dat de huurder voorgoed gerust kan zijn. De huur mag niet worden verhoogd totdat de gebreken zijn hersteld. Zodra dat gebeurt, zal de huur stijgen naar de maximale toegestane prijs van 476,84 euro per maand. Bovendien heeft de verhuurder nog acht weken om beroep aan te tekenen tegen deze beslissing.

Ondertussen staat de huurder op een kruispunt. Met een tijdelijk contract is er het risico dat de verhuurder kiest om het contract niet te verlengen, gezien de stappen die de huurder heeft ondernomen.

Verder blijft allicht de vraag: is een redelijke huurprijs hartje centrum op de Keizersgracht inderdaad 476,84 euro?