- De Amsterdamse onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met meer dan 25%, onverwacht voor woningcorporaties.
- Corporaties zoals Rochdale vrezen dat deze verhoging leidt tot minder nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming.
- Politieke partijen pleiten voor een uitzondering voor corporaties om huurders te ontzien.
Amsterdamse woningcorporaties zijn onaangenaam verrast door het plan van de gemeente om de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan een kwart te verhogen. Daarover schrijft Parool.
Wethouder Hester van Buren (Financiën) stelt dat de verhoging van ruim een kwart nodig is vanwege financiële tekorten die door Haags beleid ontstaan.
Voor corporaties, zoals Rochdale en Ymere, betekent de ozb-verhoging in Amsterdam echter miljoenen extra aan kosten. Rochdale schat dat zij jaarlijks 2,4 miljoen euro meer zal moeten betalen, wat kan leiden tot het schrappen van nieuwbouwprojecten, verduurzamingsplannen of woningonderhoud.
Politieke reacties
De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) toont zich verbaasd en noemt de verhoging “een flinke tegenvaller.” De financiële impact is nog niet volledig duidelijk, maar er wordt gevreesd dat corporaties minder kunnen investeren in sociale huurwoningen.
VVD-raadslid Myron von Gerhardt wijst er op Twitter op dat de aanvankelijke reacties zich onterecht alleen op eigenwoningbezitters richtten. “Huiseigenaren kunnen dit prima betalen”, schampert hij. “Samenvatting van de linkse reacties op de ozb-verhoging van 27%! Maar wat blijkt nu: de woningcorporaties worden hier hard door geraakt! En daarmee de sociale huurders”.
Von Gerhardt noemt dergelijke reacties nu ‘pijnlijk’.
"Huiseigenaren kunnen dit prima betalen."
— Myron von Gerhardt (@MyronvonG) September 23, 2024
Samenvatting van de linkse reacties op de OZB-verhoging van 27%!
Maar wat blijkt nu: de woningcorporaties worden hier hard door geraakt! En daarmee de sociale huurders.
Dat was links even vergeten. Erg pijnlijk.https://t.co/TlRbMU3nVA
De verhoging heeft een grote impact op de woningbouwplannen van corporaties zoals Ymere, die miljoenen euro’s extra kwijt zal zijn.
Dit zorgt ervoor dat geplande investeringen in nieuwbouw en verduurzaming onder druk komen te staan. De extra 10 miljoen euro die in de gemeentebegroting is opgenomen voor het stimuleren van de woningbouw, wordt door Ymere als onvoldoende gezien: “Een sigaar uit eigen doos,” aldus de corporatie.
PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis is ook niet blij met de gevolgen voor corporaties en pleit voor een mogelijke uitzondering, zodat huurders niet geraakt worden.