Arnhem gaat vanaf de zomer de verplichte verhuurvergunning voor huisvesting arbeidsmigranten handhaven – uitbreiding naar specifieke wijken volgt

Arnhem

Arnhem Foto: Graddes / Unsplash

  • Arnhem heeft een verplichte verhuurvergunning in voor woningen waarin arbeidsmigranten worden gehuisvest.
  • De maatregel moet de woonomstandigheden verbeteren en misstanden in de verhuur tegengaan.
  • De gemeente start vanaf de zomer van 2025 met de handhaving van de vergunningsplicht.

In reactie op aanhoudende signalen van misstanden binnen de particuliere verhuur, heeft Arnhem een verplichte verhuurvergunning ingesteld in voor woningen waarin arbeidsmigranten verblijven.

De gemeente gaat vanaf de zomer de verplichting, die sinds 18 maart geldt, handhaven. Daarbij werkt de gemeente ook nog aan uitbreiding van de vergunningsplicht. Dat schrijft de lokale omroep RTVConnect.

Hoewel het aantal arbeidsmigranten in Arnhem lager ligt dan het landelijke gemiddelde, scoort de stad wel hoger dan gemiddeld binnen Gelderland. De gemeente wil met deze maatregel voorkomen dat kwetsbare huurders het slachtoffer worden van malafide verhuurders.

Uitbreiding naar extra wijken op komst

De vergunningsplicht geldt op dit moment voor alle woningen waarin nu arbeidsmigranten worden gehuisvest.

De kosten voor een aanvraag bedragen 300 euro, plus 89,50 euro per adres.

Binnen enkele jaren breidt Arnhem deze verplichting uit naar dertien wijken waar volgens de gemeente de leefbaarheid onder druk staat, zoals Malburgen, het Spijkerkwartier en het centrum.

Ongeveer 5000 woningeigenaren zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht van deze nieuwe regelgeving. De vergunning wordt gekoppeld aan duidelijke voorwaarden met betrekking tot huurprijs, onderhoud en bewoning, zodat handhaving ook daadwerkelijk effect kan hebben.

Bewustwordingscampagne en strengere huurregels

Naast de invoering van de vergunning heeft Arnhem recent al extra huurregels ingesteld om misbruik van bijvoorbeeld de Leegstandswet tegen te gaan.

Ook loopt er een gemeentelijke campagne onder de naam ‘Dat huurt lekker’, die huurders bewust maakt van hun rechten. Het bijbehorende Huurdershuis bood inmiddels al hulp aan meer dan duizend mensen.

Vanaf de zomer van 2025 begint de gemeente met het actief handhaven van de verhuurvergunningsplicht. Hiermee wil Arnhem paal en perk stellen aan slechte verhuurpraktijken en zorgen voor een eerlijker en veiliger woningaanbod voor alle inwoners.