Arnhem introduceert als een van de eerste steden een verhuurvergunning

Arnhem

Arnhem Foto: Martijn Baudoin / Unsplash

  • Arnhem heeft een verhuurvergunning ingevoerd om misstanden op de woningmarkt te voorkomen.
  • De verhuurvergunning is bedoeld om kwetsbare doelgroepen te beschermen en de rechten van huurders te waarborgen.
  • De nieuwe wetgeving, die de invoering van verhuurvergunningen mogelijk maakt, is de basis voor deze verandering.

Arnhem is een van de eerste steden in Nederland die de verhuurvergunning invoert. Volgens woonwethouder Paul Smeulders is deze vergunning essentieel om misstanden op de woningmarkt te voorkomen.

“De gemeente Arnhem staat voor zijn huurders,” aldus Smeulders in De Gelderlander.

Hij benadrukt dat het een belangrijk instrument is om de wooncrisis aan te pakken, vooral voor kwetsbare doelgroepen die ‘vaak worden uitgebuit’.

In Arnhem wil men ook een leegstandsverordening introduceren om de leegstand van woningen aan te pakken en naar eigen zeggen speculatie tegen te gaan.

‘Kwetsbare doelgroepen’

Tijdens de huidige wooncrisis is het voor huurders al moeilijk genoeg om geschikte woonruimte te vinden. Hierdoor durven zij vaak niet te klagen over slechte woonomstandigheden, zoals lekkende daken of schimmel, uit angst hun woning te verliezen, denkt Smeulders.

De verhuurvergunning moet ervoor zorgen dat verhuurders aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen voordat zij hun woningen kunnen verhuren.

Nieuwe wetgeving maakte verandering mogelijk

De Arnhemse coalitiepartijen pleitten al langer voor de invoering van een verhuurvergunning, maar dit was tot voor kort niet mogelijk.

Dit veranderde met de invoering van de Wet goed verhuurderschap op 1 juli 2023. Sinds 1 januari 2024 is in Arnhem ook het meldpunt ‘foute verhuurders’ actief, waar al de eerste handhavingszaken zijn afgerond.

De gemeente ziet de wet als een belangrijke stap om de rechten van huurders te waarborgen en de kwaliteit van de huurwoningen te verbeteren.