Beginnen met het verhuren van je eigen woning: waar let je op?

Zomer

Zomerbeeld Foto: Brooke Cagle / Unsplash

  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van lokale regels en belastingvereisten voordat je je woning gaat verhuren.
  • Kies de juiste verhuurplatformen en zorg voor effectieve marketing om je woning aantrekkelijk te maken voor potentiële huurders.
  • Zorg voor een veilige woning en een duidelijke communicatie met gasten om een goede ervaring te garanderen en positieve recensies te ontvangen.

Waar moet je op letten als je wil beginnen met vastgoed door je eigen woning te verhuren aan vakantiegangers?

Wij zetten op basis van onze ideeën een aantal punten op een rijtje, en kijken ook naar het inzicht van het Financieele Dagblad, dat kortgeleden een kleine inventarisatie deed.

Voordat je begint met het verhuren van je woning, is het essentieel om de lokale regelgeving te controleren, zo schrijft het FD in ieder geval. In Nederland moet je bijvoorbeeld rekening houden met de Wet Toeristische Verhuur van woonruimte, die voorschriften bevat over het betalen van toeristenbelasting en omzetbelasting als je meer dan 140 dagen per jaar verhuurt.

Daarnaast is toestemming nodig van je hypotheekverstrekker en eventueel van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Het is ook belangrijk om het bestemmingsplan te controleren; sommige plannen kunnen beperkingen opleggen aan de verhuur van je woning.

Waar zouden wij verder op letten?

Het kiezen van de juiste platforms voor de verhuur van je woning kan cruciaal zijn voor je succes. Airbnb is populair, maar brengt best wat commissiekosten met zich mee. Het kan dus lonend zijn om je woning ook op minder bekende sites te plaatsen of zelfs een eigen website op te zetten voor directe boekingen.

Er zijn ook mensen die beginnen met verhuur in kleine kring, bijvoorbeeld bekenden, collega’s en vrienden van vrienden. Zo kun je via-via een vaste huurdersschare opbouwen.

Veiligheid is ook een belangrijke overweging. Zorg ervoor dat je woning voldoet aan alle lokale veiligheidseisen en dat je duidelijke huisregels opstelt.

Zorg voor goede communicatie met je gasten, bijvoorbeeld door hen vooraf duidelijke instructies te sturen en tijdens hun verblijf beschikbaar te zijn voor vragen of problemen. Dit kan helpen om positieve recensies te krijgen, wat weer leidt tot meer boekingen.

Het is tenslotte belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de potentiële inkomsten en uitgaven. Overweeg de aankoopprijs van de woning, de hypotheekrente, aflossing en het aantal dagen dat je kunt verhuren. Het FD biedt een overzicht van de belastingregels waar je op moet letten.