Beleggen in grond? Pas toch op!

Een bouwplaats

Een bouwplaats Foto: phooto / Pixabay

  • Grondbeleggers in Amstelveen wachten al jaren op hun uitbetaling.
  • Notariële afspraken blijken gewijzigd zonder goedkeuring van beleggers.
  • Vertragingen en bezwaren houden een woningbouwproject ook bij daadwerkelijke verkoop in chaos.

In Amstelveen leek grondspeculatie voor particuliere beleggers eindelijk succesvol te worden. Voor het eerst zagen honderden beleggers hun investering lonen, nadat projectontwikkelaar Vorm plannen presenteerde voor de bouw van ruim 150 woningen.

De praktijk blijkt echter weerbarstig: mislukte betalingen, onduidelijke zekerheden en juridische conflicten domineren het project. Daarover schrijft het Financieele Dagblad.

In 2015 kochten ruim 600 beleggers kleine stukken landbouwgrond van grondhandelaar Shandar Kooij, met de belofte dat hun investering waardevol zou worden zodra de gemeente Amstelveen zou uitbreiden.

Het optimisme groeide toen ontwikkelaar Vorm in 2020 concrete plannen presenteerde. Inmiddels is het project echter verzand in vertragingen, juridische geschillen en financiële onzekerheid.

Afwijkende afspraken over grondverkoop: waar ging het mis?

De problemen beginnen bij de ingewikkelde verkoopconstructie. Hierbij verkochten beleggers hun grond terug aan Kooij, die het vervolgens via een tussenpartij doorverkocht aan Vorm.

Hoewel de grond deels al aan Vorm geleverd werd, kregen veel beleggers niet direct uitbetaald. De notaris bleek een bepaling aan de akte toegevoegd te hebben waarin stond dat betaling uiterlijk eind 2024 zou plaatsvinden – tenzij er nieuwe afspraken zouden volgen.

Ook het beloofde hypotheekrecht, dat de grond had moeten ‘blokkeren’ als zekerheid, werd niet nageleefd. In plaats daarvan kregen beleggers een zwakkere financiële claim, wat volgens experts veel minder bescherming biedt.

Beleggen in grond blijft risicovol voor kleinere belegger

Terwijl beleggers hoopten op uitbetaling, stapelde de chaos zich op. Vorm diende begin 2023 zelfs een bezwaar in tegen zijn eigen bouwvergunning, omdat de woningverkoop door stijgende rentes tegenviel, schrijft de krant. Hoewel dit bezwaar werd ingetrokken na spoedoverleg, liep het project hierdoor verdere vertraging op.

Versnippering maakt grond ogenschijnlijk interessant voor de kleinere particuliere belegger, maar maar aankoop voor een daadwerkelijke ontwikkelaar uiteindelijk onaantrekkelijker.

Ook bij een verkoop die wel doorgaat leveren complexere eigendoms- en verkoopconstructies al snel problemen op.

De situatie in Amstelveen benadrukt deze risico’s van investeren in landbouwgrond. De belofte van hoge rendementen blijkt vaak misleidend, vooral bij complexe verkoopconstructies en afhankelijkheid van ontwikkelaars en notarissen.