Beleggers verbolgen over hogere box 3-belasting en beraden zich op stappen het tij te keren

Man in kantoor

Man in kantoor Foto: CNS

  • Vanaf 2026 verhoogt het kabinet het fictieve rendement in box 3 fors, wat kan leiden tot een belastingpercentage van 7,66%.
  • Beleggers waarschuwen dat de maatregel de uitponding van huurwoningen versnelt en nieuwe bouwprojecten verder vertraagt.
  • De geplande belastingverhoging stuit op zware kritiek en kan uitmonden in nieuwe rechtszaken tegen de overheid.

De aankondiging van staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen om het fictieve rendement in box 3 te verhogen, heeft veel onrust veroorzaakt onder beleggers in vastgoed, aandelen en cryptovaluta.

De maatregel, bedoeld om een begrotingstekort te dekken, verhoogt het forfaitair rendement vanaf 2026 met 1,78 procentpunt, wat neerkomt op een stijging van bijna 25 procent. Dit kan beleggers opzadelen met een forfait van 7,66 procent, ver boven de huidige 5,88 procent.

De maatregel is vooral gericht op het dichten van een financiële tegenvaller van 2,55 miljard euro door uitstel van een nieuw box 3-stelsel tot 2028.

Dit systeem zou de belastingheffing baseren op werkelijk behaalde rendementen. Beleggers krijgen nu te maken met hogere lasten terwijl de hervorming opnieuw vertraging oploopt.

Impact op vastgoed en huurmarkt

Particuliere vastgoedbeleggers zijn zwaar getroffen door de verhoging. Volgens belangenorganisatie Vastgoed Belang leidt de maatregel tot verdere uitponding van huurwoningen, waardoor het al beperkte huuraanbod in Nederland verder slinkt.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar al 12.000 huurwoningen van de markt verdwenen, en in het laatste kwartaal van dit jaar werden nog eens 4.500 woningen verkocht aan kopers op de koopmarkt.

De belastingverhoging versterkt deze trend, wat volgens Vastgoed Belang ook de bouw van nieuwe huurwoningen in gevaar brengt.

Rechtszaken en kritiek op de methode

Beleggersorganisaties en juristen stellen dat de geplande verhoging juridisch op losse schroeven staat. Het fictieve rendement van 7,66 procent zou volgens hen niet realistisch zijn en staat haaks op eerdere uitspraken van de Hoge Raad, die de huidige box 3-regeling als strijdig met het eigendomsgrondrecht beoordeelde.

Daarnaast is de omkering van de bewijslast een punt van kritiek. Beleggers die minder rendement behalen, moeten dit aantonen om een lagere belastingaanslag te krijgen.

Deze aanpak wordt gezien als problematisch, vooral voor vastgoedbeleggers die te maken hebben met hoge kosten voor onderhoud en verduurzaming, die niet in mindering gebracht kunnen worden op de huurinkomsten.

Het kan dan ook zijn dat boze beleggers de Staat opnieuw voor de rechter slepen vanwege box 3.

Vastgoed Belang overweegt woonakkoord in te trekken

Vastgoed Belang, dat eerder afspraken ondertekende tijdens de Woontop om 100.000 woningen per jaar te bouwen, overweegt zich terug te trekken uit de samenwerking met het kabinet.

De organisatie stelt dat de verhoogde belastingdruk particuliere investeerders ontmoedigt en daarmee de haalbaarheid van de bouwdoelstellingen ondermijnt.

De geplande verhoging van het box 3-forfait kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de vastgoedmarkt, het huuraanbod en de bouw van nieuwe woningen. Het risico bestaat dat beleggers afhaken en dat de maatregel nieuwe juridische procedures uitlokt.

Terwijl het kabinet de begrotingsgaten probeert te dichten, wordt de druk op de al krappe woningmarkt steeds groter.