Beperkingen op huurverhoging in de vrije sector verlengd tot 2027

Een kat

Een kat, weinig onder de indruk van de maximale huurverhoging Foto: Alex Skobe / Unsplash

  • Het demissionaire kabinet heeft besloten om de huurverhogingen in de vrije sector te beperken tot mei 2027, als voortzetting van de huidige maatregelen.
  • De maximale huurverhoging wordt gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging in cao’s plus 1 procentpunt.
  • Veel particuliere verhuurders blijven sowieso binnen de grenzen van de inflatie voor huurverhogingen.

In een recente ontwikkeling op de Nederlandse huurmarkt heeft het demissionaire kabinet besloten om de huurverhogingen in de vrije sector te beperken tot mei 2027, zo schrijft NU.

Dit besluit, genomen door de ministerraad, is gericht op het betaalbaar houden van duurdere huurwoningen.

Sinds 2021 zijn er grenzen gesteld aan de huurverhogingen die woningeigenaren in de vrije sector mogen doorvoeren. Deze maatregel zou oorspronkelijk in mei van dit jaar aflopen, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft zich ingespannen om deze beperkingen te verlengen. Het nieuwe plan houdt in dat de maximale huurverhoging beperkt blijft tot de gemiddelde loonstijging in cao’s, vermeerderd met 1 procentpunt. Dit voorstel wordt nu voorgelegd aan de Raad van State voor advies, met een geplande evaluatie na twee jaar.

Eind vorig jaar werd al bekend dat verhuurders in de vrije sector hun prijzen vanaf 1 januari dit jaar met maximaal 5,5% mochten verhogen.

Deze nieuwe beslissing van het kabinet komt niet als een verrassing; het kan worden gezien als een voortzetting van de huidige maatregelen die in 2021 zijn ingevoerd en dit jaar zouden aflopen. Het blijft van cruciaal belang voor huurders en verhuurders om de ontwikkelingen op de huurmarkt nauwlettend in de gaten te houden, vooral gezien de economische fluctuaties en de impact hiervan op zowel inkomens als woonlasten.

In dit licht is het interessant om op te merken dat ook zonder een wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging, een aanzienlijk deel van de particuliere verhuurders zich traditioneel aan een huurverhoging van maximaal de inflatie houdt. Dit illustreert een zekere mate van zelfregulering binnen de sector, die bijdraagt aan het behoud van een stabiele en betaalbare huurmarkt.