CDA Amsterdam verbaasd over plan om namen van overtredende verhuurders openbaar te maken

Amsterdam

Amsterdam Foto: RalfGervink / Pixabay

  • Het CDA in Amsterdam heeft zijn verbazing uitgesproken over het plan van de gemeente Amsterdam om namen van verhuurders die huisvestingsregels overtreden publiekelijk bekend te maken.
  • Deze maatregel, onderdeel van het beleid voor administratieve boetes voor goed verhuurderschap, volgt een ‘escalatieladder’: eerst een gesprek, dan een boete, en ten slotte het publiceren van de gegevens bij aanhoudende niet-naleving.
  • GroenLinks-raadslid Imane Nadif ondersteunt de maatregel, gezien de ernst van problemen zoals het verhuren van woningen met schimmel, terwijl CDA’er Laurens Iochtenberg de proportionaliteit ervan in twijfel trekt.

Het CDA heeft haar verbazing uitgesproken over het Amsterdamse plan om verhuurders die woonregels overtreden publiekelijk bij naam te noemen, zo tekent de Amsterdamse zender AT5 op.

Deze maatregel, onderdeel van het gemeentelijk beleid voor bestuurlijke boetes voor goed verhuurderschap, omvat een ‘escalatieladder’. In eerste instantie zou de gemeente in gesprek gaan met de overtredende verhuurder, gevolgd door een opgelegde boete en uiteindelijk het openbaar maken van de gegevens van de verhuurder als de overtreding voortduurt. CDA-gedeputeerde Laurens Iochtenberg zette vraagtekens bij de proportionaliteit van deze aanpak.

GroenLinks-raadslid Imane Nadif was het hier niet mee eens en wees op de ernst van zaken als het verhuren van met schimmel besmette panden. De mogelijkheid om deze maatregelen af te dwingen komt voort uit de nieuwe “Wet goed verhuurderschap”.