- De eerste congestiedeal tussen waterschappen, netbeheerders en het ministerie van Klimaat en Groene Groei zorgt voor meer flexibiliteit op het overbelaste stroomnet.
- Waterschappen krijgen meer ruimte om stroom te gebruiken tijdens noodsituaties en werken aan innovatieve oplossingen zoals ‘slim malen’ en batterijopslag.
- De afspraken zijn essentieel om infrastructuur zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties en gemalen uit te breiden in een tijd van groeiende stroombehoefte.
Begin deze maand hebben de waterschappen, netbeheerders en het ministerie van Klimaat en Groene Groei een belangrijke stap gezet met de ondertekening van een nieuwe congestiedeal.
Dit akkoord, onder leiding van bestuurlijk aanjager Gerard Schouw, is de eerste in een reeks deals die de druk op het dichtgeslibde stroomnet moet verlichten, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Voor de waterschappen betekent dit niet alleen meer ruimte om hun groeiende elektriciteitsvraag in te vullen, maar ook dat zij hun vitale rol bij hoogwater kunnen blijven vervullen zonder beperkingen.
De deal bouwt voort op een unaniem aangenomen motie in de Tweede Kamer, die de regering opriep om tijdens noodsituaties de stroomlimieten voor waterschappen los te laten. Hierdoor mogen zij bij hoogwater buiten hun gecontracteerde ruimte treden, wat essentieel is om overstromingen te voorkomen.
Belang voor de woningbouw
Deze deal heeft ook indirect impact op de woningbouw. De plannen om 1 miljoen woningen te bouwen tegen 2030 staan onder druk door netcongestie, zoals we eerder schreven. Samenwerkingen zoals deze zijn cruciaal om het stroomnet efficiënter te benutten, zodat ook woningbouwprojecten kunnen rekenen op de benodigde energie-infrastructuur.
Groeiende energiebehoefte vraagt om samenwerking
De energiebehoefte van waterschappen neemt al jaren toe. Vorig jaar was dit vooral te wijten aan hevige regenval, maar structureel speelt ook klimaatverandering, strengere waterkwaliteitseisen vanuit Brussel en bevolkingsgroei een rol. De Unie van Waterschappen benadrukt dat de vraag naar elektriciteit in de toekomst alleen maar zal stijgen.
Dankzij de congestiedeal zijn de waterschappen nu verzekerd van voldoende capaciteit om hun rioolwaterzuiveringsinstallaties en gemalen uit te breiden. Voor de implementatie zet het ministerie 120.000 euro in om een projectcoördinator aan te stellen die de afspraken met de 21 waterschappen verder uitwerkt. De volledige details moeten uiterlijk eind 2025 zijn uitgewerkt.