D66 wil ’tien nieuwe steden’ als antwoord op het woningtekort

Een vrouwlijke bouwvakker

Een vrouwlijke bouwvakker Foto: CNS

  • D66 stelt voor om tien volledig nieuwe steden te bouwen om het woningtekort structureel aan te pakken.
  • Alleen bouwen binnen bestaande steden is onvoldoende; er is ook grootschalige uitbreiding buiten stedelijke gebieden nodig.
  • De partij pleit voor forse investeringen in infrastructuur en roept op om de lage staatsschuld te benutten voor toekomstgerichte bouwprojecten.

Nederland kampt met een fors woningtekort van bijna een half miljoen huizen. De gebruikelijke oplossing, verdichten binnen bestaande steden, biedt onvoldoende soelaas, vindt oppositiepartij D66.

D66 presenteerde daarom officieel haar plan om tien nieuwe steden te bouwen, een voorstel dat de omvang van het probleem serieus wil benaderen. De partij benadrukt dat het woningaanbod niet met een paar nieuwe straatjes uit te breiden valt.

Volgens D66 is het noodzakelijk om ook buiten de bestaande stadsgrenzen te bouwen. De partij stelt voor om nieuwe woongebieden aan te leggen nabij bestaande steden, waarbij niet alleen woningen maar ook voorzieningen en infrastructuur vanaf het begin centraal staan, zo lezen we bij BNR waar Kamerlid Hans Vijlbrief op het plan ingaat.

Infrastructuur als basisvoorwaarde

Een belangrijke randvoorwaarde voor de bouw van nieuwe steden is volgens D66 een solide infrastructuur. Zonder goed wegennet, een krachtig stroomnet en betrouwbaar openbaar vervoer dreigt het mis te gaan, zoals eerder gebeurde bij Vinex-wijken.

De partij benadrukt dat infrastructuur niet alleen functioneel moet zijn bij oplevering, maar ook generaties lang mee moet kunnen gaan.

Lees ook: Sterke fietsinfrastructuur verhoogt waarde van vastgoed

Er is momenteel ongeveer 2,5 miljard euro beschikbaar voor de aanleg van nieuwe voorzieningen. D66 vindt dit bedrag ontoereikend en pleit voor een verdubbeling van dat budget. Daarbij wijst de partij op het internationale voorbeeld: landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk investeren juist fors in woningbouw en economische versterking.

Vooruitkijken voor volgende generaties

Met dit plan wil de oppositiepartij de impasse op de woningmarkt doorbreken en kiest het voor een schaal die aansluit bij de urgentie van het probleem. De partij roept op tot durf, daadkracht en langetermijndenken.

Door nu te investeren, kan Nederland niet alleen het woningtekort oplossen, maar ook economische groei stimuleren en de leefbaarheid verbeteren.