Dalende hypotheekrente en de intense concurrentie onder geldverstrekkers

Huis

Huis Foto: CNS

  • De hypotheekrente is verder gedaald in de eerste twee weken van januari 2024, ondanks een lichte stijging van de rentes op de financiële markten.
  • Er is een afname in het aantal nieuwe hypotheken in 2023, deels veroorzaakt door een daling in oversluitingen, ondanks de stijging van huizenprijzen.
  • Voor 2024 wordt een voortzetting van de daling van hypotheekrentes verwacht, onder invloed van stevige concurrentie tussen geldverstrekkers.

De hypotheekmarkt heeft een interessante start van 2024 meegemaakt met de voortzetting van de dalende hypotheekrentes. Deze trend, die eind vorig jaar begon, is opmerkelijk gezien de recente stijging van rentes op de financiële markten, zo ziet Business Insider. De daling in hypotheekrentes wijst op een intense concurrentie onder geldverstrekkers.

Begin 2024 is de gemiddelde hypotheekrente voor de populaire 10-jarige rentevaste periode gedaald naar 3,8 procent voor hypotheken met NHG-verzekering. Zonder NHG is dit 4,3 procent. Deze daling is aanzienlijk vergeleken met de tarieven van begin november vorig jaar, toen de rentes respectievelijk 4,5 en 4,9 procent waren. Dit toont een gemiddelde afname van 0,6 tot 0,7 procentpunt in slechts enkele maanden.

Verandering in kapitaalmarktrentes

Een belangrijke factor in deze daling is de verandering in kapitaalmarktrentes. Beleggers verwachten dat de inflatie in de VS en Europa onder controle komt en dat centrale banken hun beleidsrentes kunnen verlagen. Deze verwachting heeft geleid tot dalende rentes op kapitaalmarkten. Interessant is dat ondanks een recente lichte stijging van de 10-jaars staatsrente van 2,2 naar bijna 2,5 procent, de hypotheekrentes bleven dalen.

De hypotheekrente blijft dalen, bron: Van Bruggen adviesgroep

Een ander noemenswaardig aspect is de krimp in het aantal verstrekte hypotheken in 2023. Deze daling kan deels worden toegeschreven aan een afname in het aantal oversluitingen van hypotheken, als gevolg van hogere rentes vergeleken met 2022. Ondanks een stijging van de huizenprijzen eind 2023, wat normaal gesproken zou leiden tot meer hypotheekaanvragen, bleef het totale aantal verstrekte hypotheken lager dan in voorgaande jaren.

Voor 2024 wordt verwacht dat deze trend van dalende hypotheekrentes zal voortzetten. De concurrentie tussen geldverstrekkers is hevig, aangezien zij streven naar behoud van hun marktaandeel in een krimpende markt.

Volgens Van Bruggen Adviesgroep zal deze concurrentie leiden tot verdere renteverlagingen, hoewel er een vertraging kan optreden als de kapitaalmarktrentes op de huidige niveaus blijven. Toch zijn de vooruitzichten voor de hypotheekrente in 2024 overwegend positief, met de vraag hoeveel de rente nog zal dalen.

Dit alles wijst op een dynamische periode voor de hypotheekmarkt, met zowel kansen als uitdagingen voor geldverstrekkers en huizenkopers.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.