- In het vierde kwartaal van 2023 daalden de prijzen van Duits commercieel vastgoed met 12,1% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022.
- Deze problemen zijn het gevolg van langdurige uitdagingen, met stijgende rentes en bouwkosten, leidend tot faillissementen en minder nieuwe projecten.
- De gevolgen beperken zich niet alleen tot de kantoorsector, en ook de vooruitzichten voor 2024 zijn negatief.
Het laatste kwartaal van 2023 was een tumultueuze periode voor de Duitse commerciële vastgoedmarkt, met een ongekende prijsdaling van 12,1% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022.
De daling was vooral merkbaar in het kantoorvastgoedsegment, waar een daling van 13,3% werd genoteerd.
Dit fenomeen, dat niet eerder werd waargenomen, onderstreept de verslechterende staat van de vastgoedmarkt in Duitsland, zoals blijkt uit onderzoek van het Verband deutscher Pfandbriefbanken (vdp) waar het Financieele Dagblad ook over schrijft.
De gegevens van vdp, die de belangen van Duitse banken vertegenwoordigen die door onroerend goed gedekte obligaties uitgeven, tonen aan dat de prijzen voor commercieel onroerend goed over het hele jaar met 10,2% zijn gedaald.
Ook de verwachtingen voor 2024 zijn verre van positief.
Een wake-up call voor investeerders en ontwikkelaars
De huidige staat van de markt, beschreven als de meest sombere sinds het begin van de indexmeting in 2010, wordt verder gecompliceerd door recente gebeurtenissen rondom Deutsche Pfandbriefbank (PBB) en de faillissementsverklaring van de Oostenrijks-Duitse vastgoedgroep Signa eind november vorig jaar.
De neergang is niet beperkt tot commercieel vastgoed; ook de woningmarkt vertoont tekenen van verslechtering. Ondanks een krappe markt daalden de woningprijzen in het vierde kwartaal van 2023 gemiddeld met 6,1% jaar-op-jaar, met een iets mildere daling van 5,1% in de zeven grootste steden van Duitsland.
De huidige problematiek op de Duitse vastgoedmarkt is geen abrupt verschijnsel maar volgt op een reeks van uitdagingen die zich al langer voordoen. Zoals FM vorig jaar beschreef, heeft de verslechterende vastgoedmarkt in Duitsland vorig jaar geleid tot significante financiële tegenslagen. De opeenstapeling van uitdagingen, zoals stijgende rentetarieven en bouwkosten, heeft geleid tot faillissementen en een afname van nieuwe projecten.
Het dient als een wake-up call voor investeerders en ontwikkelaars over de risico’s van de huidige economische en financiële omstandigheden, waarbij de malaise zich niet alleen beperkt tot het huidige jaar maar een voortzetting is van de trend die zich al eerder manifesteerde.