Veel experts verwachten door de Wet betaalbare huur een uitpondgolf waardoor het uiteindelijk moeilijker zal worden nog een betaalbare huurwoning te vinden. Regulering van de huurprijs maximeert immers weliswaar het bedrag dat huurders kwijt zijn aan een woning, als er minder aanbod is van woningen wordt het alleen maar lastiger woonruimte te vinden.
Of het uitponden nu nog echt moet beginnen of al in volle gang is; experts en consumentenorganisaties maken zich flinke zorgen.
Wekelijks zien we schrijnende verhalen, en het lijkt niet minder te worden. We zetten de verhalen over afnemend aanbod en weer huurders die weer bij hun ouders wonen hier op een rijtje:
- Kay vertelt bij Radar dat het vinden van een huis sowieso al een flinke klus was. Pas na tien jaar zoeken had hij eindelijk een leuke woning gevonden. “Het was klein maar oké.” Nu moet hij noodgedwongen weer terug naar zijn ouders.
- Particuliere beleggers hebben ‘twee keer een duw gehad’, schrijft het AD. In Twente zijn het volgens Caspar Branderhorst, partner bij Snelder Zijlstra Makelaars, dan ook vooral particuliere en buitenlandse beleggers, die hun woningen te koop aanbieden.
- Hij was te zien in een bioscoopfilm en is op het witte doek te horen in talloze animatiefilms. Ondanks deze successen woont Milan van Weelden op zijn 43ste nog bij zijn ouders.
- Er is al drie jaar een dalende trend te zien in het aantal huurtransacties, schrijft het Noordhollands Dagblad. “Het is verrassend voorspelbaar”, zegt taxateur Ramon Stoffer in die krant. “We hebben hiervoor gewaarschuwd”.
- In het tweede kwartaal van 2024 is het aantal huurtransacties aanzienlijk gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er 26,9% minder woningen verhuurd, schrijft de NVM.
- De 26-jarige Emma den Hollander is ook gedwongen terug op het oude nest: “Dit hebben wij nooit gewild. Het hele gezin is straks weer samen, ook mijn broertje van 23 verliest misschien zijn studentenkamer.”
- De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn in een jaar met bijna 10 procent gestegen, schrijft NU.nl. Tegelijkertijd is, zo ziet de site, het aanbod van woningen met ruim 30 procent teruggelopen.
- Waar tegenstanders van het nieuwe Leidse verkameringsbeleid voor waarschuwden, wordt nu werkelijkheid. Verhuurders van studentenhuizen doen hun panden van de hand, lezen we in het Leidsch Dagblad.
- Natuurlijk, uitwassen op de huurmarkt moeten worden bestreden, maar nu dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid door een te grote opeenstapeling van maatregelen, zo stelt men bij Corten De Geer vastgoedadvocaten.
En dat uitponden? Dat gaat in ieder geval wel voorspoedig: De grote Zweede woningbelegger Heimstaden verkoopt momenteel ongeveer 100 huurwoningen per maand, sneller en voor hogere prijzen dan verwacht.