De familie Burgers strijdt tegen hun vastgoedcoach in zaak om Duitse projectontwikkeling

Vrouwe Justitia

Vrouwe Justitia Foto: CNS

  • De familie Burgers, met een vermogen uit een carrosseriebedrijf, heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun voormalige vastgoedcoach, Frank Bakker.
  • Hij wordt door hen beschuldigd van het opzetten van een frauduleuze piramideconstructie met hun investering in Duitse vastgoedprojecten.
  • Ondanks een eerdere investering van €405.000 in de hoop op winstdeling, zijn de beloofde resultaten uitgebleven en zijn de projectkosten aanzienlijk overschreden.
  • De situatie is verergerd door externe marktfactoren, zoals vertraagde vergunningen en subsidies, en heeft geleid tot ernstige wantrouwen en beschuldigingen van verduistering en frauduleus handelen.

De familie Burgers, eigenaren van een klein familievermogen opgebouwd door een bijna eeuwoud carrosseriebedrijf, wendde zich tot de vastgoedmarkt voor verstandige investeringen.

Zij volgden een privécursus bij Great Property Experience en werden door hun coach Frank Bakker betrokken bij vastgoedprojecten in Duitsland.

De initiële opwinding veranderde echter snel in scepsis en uiteindelijk in een diepgaand wantrouwen tegenover Bakker, wat resulteerde in een juridische confrontatie voor de rechtbank van Amsterdam, een zaak waar het Financieele Dagblad nu over schrijft.

Beschuldigingen en verdediging

In de rechtbank worden zware beschuldigingen geuit tegen Bakker, die wordt beschuldigd van het opzetten van een piramideconstructie, hoewel details over de werking hiervan onvermeld blijven.

Bakkers verdediging, aangevoerd door zijn advocaat, wijst de beschuldigingen af als ongegrond en beschrijft ze als ‘stemmingmakerij’, zo schrijft het FD. De familie Burgers eist via de rechter hun geïnvesteerde geld terug, met een uitspraak verwacht op 16 mei.

Zorgen in plaats van beloofde financiële vrijheid

Bakker stelt dat er problemen zijn die de voortgang van het vastgoedproject hebben belemmerd, maar verzekert dat de situatie zichzelf zal oplossen zodra de woningcomplexen verkocht worden.

Vast staat wel dat de Duitse vastgoedmarkt in het algemeen een roerige periode doormaakt.

De betrokkenheid van Great Property Experience, die in opspraak raakte wegens eerdere negatieve ervaringen van cursisten, compliceert de zaak verder. De organisatie had de deelnemers financiële vrijheid beloofd door middel van vastgoedinvesteringen, een belofte die voor de familie Burgers verre van realiteit bleek.

Wederom een zaak die de noodzaak van due diligence voorafgaand aan dergelijke financiële verplichtingen illustreert.