- Opinieblad EW benoemt de goede huisbaas als Nederlander van het Jaar, een eerbetoon aan particuliere verhuurders die zorgen voor hun huurders en bezit.
- Met meer dan 1 miljoen huurders vormen kleine verhuurders een onmisbare schakel in de Nederlandse woningmarkt.
- Nieuwe regelgeving drijft veel huurbazen uit de markt, met negatieve gevolgen voor huurders en de huizenmarkt als geheel.
In een tijd waarin particuliere verhuurders vaak als ‘huisjesmelkers’ worden weggezet, zet EW een ander beeld neer: de goede huisbaas.
‘De goede huurbaas ‘ is dan ook EW Nederlander van het jaar 2024.
Dit zijn mensen die niet alleen investeren in vastgoed, maar ook hart hebben voor hun huurders en het onderhoud van hun panden. Frans Vellema en zijn vrouw Caroline zijn daar een voorbeeld van. Ze begonnen in 1997 met één huis en bouwden hun portefeuille op tot zes huurhuizen. Toch verkochten ze recentelijk vier panden vanwege een verdrievoudiging van de belastingdruk. De lol is er wel af, vond Frans, die nu conciërge is op een basisschool.
Ook Jan van den Brink, een gepensioneerd timmerman uit Velp, voelt zich onterecht als paria behandeld. Met eerlijke huurprijzen en zelf uitgevoerde renovaties, stond hij jarenlang klaar voor zijn huurders. Maar de nieuwe fiscale en huurregels hebben zijn rendement met 30 procent doen dalen.
De flexibele schil van de woningmarkt
De rol van particuliere verhuurders gaat veel verder dan enkel financieel gewin. Ze zijn de ruggengraat van de huurmarkt en bieden woningen aan meer dan 1 miljoen Nederlanders. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, benadrukt het belang van deze groep.
“Deze huurhuizen zijn het ventiel van de huizenmarkt, die heb je echt nodig”, zegt hij tegenover EW.
Toch neemt het aantal particulier verhuurders snel af. Volgens het Kadaster verkochten kleine beleggers in het afgelopen kwartaal duizenden meer woningen dan ze aankochten, een zorgwekkende trend.
Vaak zijn dit oudere, betaalbare woningen die essentieel zijn voor huurders met een kleinere beurs. De politiek noemt particuliere verhuurders soms ‘onmisbaar’, maar tegelijk dwingt regelgeving hen de markt te verlaten.
Onhoudbare situatie door beleid
De Wet betaalbare huur en hogere belastingdruk maken het lastig voor verhuurders om kostendekkend te blijven.
Vergelijkbare verhalen van particuliere, kleinere, verhuurders komen uit heel Nederland. De kritiek van verhuurders richt zich niet alleen op de financiële gevolgen van het beleid, maar ook op de eenzijdige beeldvorming. Kavish Partiman van Vastgoed Belang waarschuwt: “Als particuliere beleggers hun huurhuizen afstoten, verliezen heel veel huurders hun huis. Kopen kunnen ze het vaak niet.”
De goede huisbazen, de ruggengraat van de Nederlandse huurmarkt, staan onder druk. Hoewel zij essentieel zijn voor een flexibele woningmarkt, maken het beleid en de beeldvorming hun positie steeds moeilijker.
Het eerbetoon van EW aan deze groep benadrukt niet alleen hun waarde, maar dient ook als wake-up call. Zonder de goedwillende verhuurders verliest Nederland meer dan alleen huizen – het verliest een vitale schakel in een toch al krappe woningmarkt.