De huurwoningmarkt in crisis: huurders én verhuurders slachtoffer van woningkrapte

Bewoners in hun appartement

Bewoners in hun appartement Foto: CNS

  • Veel huurders krijgen te maken met plotselinge opzeggingen, vooral nu beleggers hun panden massaal verkopen.
  • Hoge rentes, strengere belastingregels en nieuwe wetgeving maken verhuren onaantrekkelijk.
  • Hierdoor proberen verhuurders, vaak met pensioenplannen, hun woningen leeg te krijgen voor verkoop.

Huurders in Nederland staan onder toenemende druk. Het komt steeds vaker voor dat zij onverwacht te horen krijgen dat hun huurwoning verkocht wordt, met slechts enkele maanden om een nieuw onderkomen te vinden.

Dit probleem raakt vooral huurders met tijdelijke contracten, die steeds vaker een opzegbrief op de mat vinden nu beleggers hun panden massaal verkopen.

Voor alleenstaande moeders, ouderen of andere kwetsbare groepen is dit een bittere realiteit, met weinig opties op de oververhitte woningmarkt, constateert men ook bij De Telegraaf.

Verhuurders, die vaak hun panden als pensioenvoorziening hebben gekocht, worden geconfronteerd met hoge rentes en strengere regels, waardoor verhuren niet langer rendabel is.

De druk om woningen leeg te verkopen, wat vaak tonnen meer oplevert dan een huis met een huurder erin, leidt ertoe dat huurders soms worden uitgekocht of zelfs geïntimideerd om hen te laten vertrekken.

Hoewel verhuurders soms een ‘oprotpremie’ bieden om huurders te bewegen te vertrekken, is de praktijk voor veel huurders allesbehalve vriendelijk.

De krapte op de woningmarkt is de kern van deze problematiek. Door falend overheidsbeleid zijn zowel huurders als verhuurders slachtoffer geworden van een systeem dat voor beiden niet meer werkt. De oplossing ligt in structurele hervormingen en een aanpak die de belangen van zowel huurders als verhuurders beter beschermt.