- Demissionair minister Hugo de Jonge presenteerde een aantal nieuwe locaties voor grootschalige woningbouw.
- De voorgestelde locaties moeten na 2030 ruimte bieden aan 175.000 nieuwe woningen.
- De focus ligt op zowel de Randstad als andere regio’s zoals de Brabantse Stedenrij en de regio Groningen-Assen.
In het recente Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt de noodzaak benadrukt om zo snel mogelijk nieuwe locaties voor grootschalige woningbouw aan te wijzen.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft deze maand een lijst met potentiƫle nieuwe woningbouwlocaties naar de Tweede Kamer gestuurd.
Dit laat direct ook zien dat het aankomende kabinet het huidige woningbouwbeleid zal voortzetten, zo constateert ook Binnenlands Bestuur.
Een quick scan: 175.000 nieuwe woningen in 33 gemeenten
De lijst is gebaseerd op een gezamenlijke quick scan door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, en Infrastructuur & Waterstaat, in samenwerking met adviesbureau APPM.

Deze analyse, bedoeld voor de formatietafel, geeft inzicht in potentieel 175.000 nieuwe woningen verspreid over 33 gemeenten. Elk project omvat minstens 3000 nieuwbouwhuizen. Hoewel de Randstad een voor de hand liggende keuze blijft vanwege de voortdurende druk op de woningmarkt, hebben de onderzoekers ook gekeken naar andere regio’s.
Die regio’s zijn onder andere de Brabantse Stedenrij, de Stedendriehoek van Apeldoorn, Deventer en Zutphen, Twente, delen van Limburg nabij intercity-treinstations, de regio Groningen-Assen inclusief Emmen, en Friese steden zoals Leeuwarden.
Huidige en toekomstige bouwprojecten
De nieuwe locaties zijn bedoeld als aanvulling voor na 2030 op de reeds bestaande zeventien grootschalige woningbouwlocaties die door het rijk worden ondersteund, schrijft Binnenlands Bestuur.
Deze projecten bieden ruimte aan 600.000 nieuwe woningen tegen 2040, waarvan de bouw van 26.000 woningen reeds is gestart. In totaal moeten 300.000 woningen tegen eind 2030 klaar zijn.