- Er zijn lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen.
- De vrije huurmarkt minder aantrekkelijk door overheidsmaatregelen.
- En dat alles leidt tot een tekort aan huurwoningen en stijgende huurprijzen.
De Nederlandse huurmarkt, en met name de vrije sector, kampt met ernstige probleme, dat ziet macro-econoom Arnoud Boot in een recent interview voor BNR.
Sociale huurwoningen hebben in drukke stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, wachtlijsten die kunnen oplopen tot tien jaar. Deze situatie dwingt veel woningzoekenden om hun hoop te vestigen op de vrije huurmarkt, maar ook daar zijn de vooruitzichten somber.
Negatieve impact van beleid
De vrije huurmarkt is door recente overheidsmaatregelen minder aantrekkelijk geworden voor beleggers. Het beleid van Hugo de Jonge heeft geleid tot minder nieuwbouw voor de private huurmarkt, ziet Boot. “De vrije huurmarkt is door Hugo de Jong om zeep geholpen”.
Hierdoor is er een tekort aan huurwoningen ontstaan, wat de prijzen opdrijft. Beleggers, die voorheen een belangrijke rol speelden in het aanbieden van huurwoningen, zijn nu eerder geneigd hun bezit te verkopen dan nieuwe projecten te starten.
Het gevolg van deze ontwikkelingen is een schaarste aan beschikbare huurwoningen en als gevolg daarvan stijgende huurprijzen. Hoewel de verkoop van beleggerswoningen volgens ING enigszins een dempend effect kan hebben op de huizenprijzen, blijft de impact op de huurmarkt minimaal. Voor veel huurders betekent dit hogere kosten en minder keuzevrijheid.