- De verkoop van nieuwbouwwoningen lijkt te herstellen na een dieptepunt in 2023.
- Het totale aanbod van koopwoningen stabiliseert ondanks een daling in het aantal beschikbare bestaande woningen.
- Prijzen van koopwoningen blijven stijgen, mede door een toegenomen leencapaciteit en krapte op de markt.
In 2023 werden er 18.000 nieuwbouw koopwoningen verkocht, wat een halvering is ten opzichte van 2021. Ondanks deze sterke daling lijkt de nieuwbouwmarkt zich langzaam te herstellen, dat blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.
Gedurende 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht en werden er in het vierde kwartaal meer bouwvergunningen verstrekt, zowel voor huur- als koopwoningen. In het eerste kwartaal van 2024 nam ook het aantal garanties voor de afbouw van koopwoningen toe.
Lees ook: Meer vergunde nieuwbouw in eerste kwartaal, maar aantal faillissementen neemt toe
Dit alles wijst op een verwachte toename in de bouwproductie binnen één tot anderhalf jaar, wat noodzakelijk is om aan de toenemende vraag naar koopwoningen te voldoen.
Stabiel aanbod van koopwoningen
Het aantal te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad is voor het vierde opeenvolgende kwartaal afgenomen, met slechts ongeveer 55.000 woningen beschikbaar in het eerste kwartaal van 2024.
Dit is aanzienlijk lager dan de circa 120.000 woningen die normaal gesproken te koop staan. Tegelijkertijd is het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt aangeboden licht gestegen, wat heeft geleid tot een stabilisatie van het totale aanbod op ongeveer 78.000 woningen.
Deze stabilisatie komt op een moment dat de vraag naar koopwoningen weer aantrekt door inkomensstijgingen en verruimde hypotheekvoorwaarden voor duurzame woningen.
Stijgende prijzen op de koopwoningmarkt
De prijzen van koopwoningen blijven stijgen, gedreven door de krapte op zowel de markt van bestaande koopwoningen als de nieuwbouwmarkt.
In het eerste kwartaal van 2024 steeg de mediane verkoopprijs met 9,1% ten opzichte van een jaar eerder, ondanks een minimale daling van 0,1% ten opzichte van het vorige kwartaal.
De Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) toonde een stijging van 2,4% ten opzichte van het vorige kwartaal en 3,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023.
Hypotheekaanvragen en verbouwingen
Op de hypotheekmarkt is in 2023 een stabilisatie waar te nemen, maar het aantal hypotheekaanvragen nam in het eerste kwartaal van 2024 plotseling fors toe naar 115.100 offertes, een stijging van 22% ten opzichte van het vorige kwartaal.
Deze toename komt voornamelijk door een stijging in het aantal verhogingen van bestaande hypotheken voor woningverbouwingen, aangezien het beperkte aanbod van koopwoningen eigenaar-bewoners ertoe aanzet hun bestaande woningen aan te passen in plaats van te verhuizen.
Beleggers en hypotheekrente
Beleggers gedragen zich anders door wijzigingen in de vermogensbelasting en een verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4%.
Hierdoor bieden zij meer huurwoningen te koop aan, wat de komende tijd kan leiden tot een lichte toename van het aanbod van koopwoningen.
De ontwikkeling van de hypotheekrente, die mogelijk in de tweede helft van 2024 zal dalen, speelt een cruciale rol in de verdere stijging van koopprijzen.
Hoewel de verwachting was dat de ECB de depositorente zou verlagen, is dit tot nu toe niet gebeurd, waardoor de positieve effecten op de nieuwbouwproductie en extra vraag naar koopwoningen nog uitblijven.