- Istanbul kampt met een ernstige vastgoedcrisis, gedreven door torenhoge inflatie en de daarop volgende huurverhogingen.
- Het Turkse rentebeleid, onder invloed van president Erdogan, speelt een centrale rol in de aanhoudende inflatie.
- Veel inwoners worden gedwongen de stad te verlaten, terwijl de regering tijd vraagt voor economische herstelmaatregelen.
Istanbul, de bruisende miljoenenstad van Turkije, bevindt zich midden in een serieuze vastgoedcrisis. Hier is geen sprake van de perverse effecten van regulering, maar van een bizar hoge inflatie.
Deze hoge inflatie, die al drie jaar boven de 50 procent ligt, heeft de huurprijzen tot ongekende hoogtes doen stijgen.
Bewoners voelen de directe impact een zijn soms genoodzaakt geheel uit de stad te vertrekken omdat de prijzen nu eenmaal de inkomsten overstijgen. Duizenden inwoners van Istanbul, vooral zij met lagere inkomens, worden zo de stad uit gedreven, zo schrijft de NOS.
Zelfs de verre buitenwijken, die traditioneel als betaalbaar golden, zijn voor velen onbereikbaar geworden. Dit leidt tot een migratiestroom naar kleinere steden en dorpen, aangezien de huurprijzen voor nieuwe bewoners vaak verdubbeld worden.
Rentebeleid en inflatie: de kern van de crisis
De oorzaak van deze crisis ligt grotendeels in het rentebeleid van de Turkse Centrale Bank, die onder directe controle staat van president Erdogan.
Hij heeft jarenlang vastgehouden aan lage rentes om investeringen te bevorderen, maar economen wijzen erop dat een lage rente onvermijdelijk leidt tot een sterke inflatie. Ondanks de verhogingen van salarissen en pensioenen, blijft de koopkracht van de Turken achter op de snel stijgende kosten van levensonderhoud.
Met een minimumloon dat onder de armoedegrens ligt, zijn veel Turken niet meer in staat om de basisbehoeften te bekostigen, laat staan de stijgende huren in Istanbul. De oppositie pleit dan ook voor vervroegde verkiezingen om de aanhoudende crisis aan te pakken, terwijl Erdogan zijn landgenoten vraagt om geduld te hebben.
Regeringsmaatregelen en perspectief op herstel
Na de herverkiezing van Erdogan in 2023 is de Turkse regering een nieuwe koers gaan varen, met Mehmet Simsek als minister van financiën.
Onder zijn leiding werd het rentebeleid aangescherpt en werd de rente begin 2024 fors verhoogd. Hoewel deze stap bedoeld is om op de lange termijn de inflatie terug te dringen, blijft de economische situatie zorgwekkend. De inflatie piekte in mei 2024 zelfs op 75 procent.
Simsek waarschuwt dat het herstel tijd zal vergen en voorspelt dat de Turkse economie pas tegen eind 2025 structureel zal verbeteren.
De torenhoge inflatie maakt de situatie niet alleen voor de huurders onhoudbaar. Door de extreme inflatie is de hele markt onzeker, en is liggen er voor verhuurders natuurlijke enorme risico’s. Dat hier ingrijpen nodig is, lijkt dan ook wel voor iedereen duidelijk.