De Tweede Kamer dient reeks moties in om Woontop richting te geven – Huurverhogingen, eDNA en voorkeursrecht moeten ter sprake komen

Jongeren in een appartement

Jongeren in een appartement Foto: CNS

  • De Tweede Kamer diende donderdag nog een reeks moties in om de Woontop van minister Keijzer richting te geven.
  • Groene bouwmethoden en voorkeursrecht voor gemeenten zijn belangrijke thema’s in moties voorafgaand aan de woontop.
  • Technologie zoals eDNA en betere monitoring van plancapaciteit worden voorgesteld, maar ook kritisch besproken.

Volgende week staat de Woontop op de agenda, waar woonminister Mona Keijzer samen met overheden en marktpartijen akkoorden wil sluiten. Om haar richting te geven, hebben verschillende fracties in de Tweede Kamer moties ingediend die komende dinsdag worden besproken, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

De moties weerspiegelen een breed scala aan zorgen en aandachtspunten, van huurbeleid tot klimaatadaptieve woningbouw.

Huurbeleid onder druk

Een van de grootste knelpunten is de verhoging van de huren. De Woonbond trok zich recent terug uit de onderhandelingen over prestatieafspraken met Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De bond verzet zich tegen een huurverhoging van 4,5%, die zij als onacceptabel beschouwt. Volgens de Woonbond moet een inflatievolgende stijging voldoende zijn.

Ondertussen vragen SP en GroenLinks-PvdA de minister nu in een motie om de huurverhoging te heroverwegen.

Klimaat en voorkeursrecht

Klimaatadaptatie in nieuwbouwprojecten is een ander heet hangijzer. GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren hebben een motie ingediend om groen en klimaatadaptieve maatregelen programmatisch te integreren in woningbouw.

Zij sluiten hiermee aan bij de oproep van 22 gemeenten onder leiding van Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (D66): “We willen immers niet dat de woningen die we bouwen te heet worden en kelders hebben die vollopen met water.”

Daarnaast pleit de ChristenUnie ervoor dat gemeenten het voorkeursrecht krijgen om grondposities veilig te stellen voordat nieuwe woningbouwlocaties worden aangewezen. Dit moet speculatieve waardestijgingen van grond voorkomen.

Innovaties en uitdagingen

De moties raken ook technologische innovaties, zoals het gebruik van environmental DNA (eDNA). Dit kan helpen bij het identificeren van beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, in te isoleren gebouwen. NSC, CDA en VVD hebben voorgesteld om dit proces te versnellen.

Echter, volgens Bas van Leeuwen van het Netwerk Groene Bureaus is eDNA nog geen volledige oplossing.

Ook monitoring staat op de agenda. De PVV en andere fracties hebben moties ingediend voor een robuust monitorsysteem om de plancapaciteit van provincies te bewaken. Dit moet stagnatie in woningbouw voorkomen, een probleem dat eerder spanningen veroorzaakte tussen het kabinet en Zuid-Holland.