De valkuilen van woningssplitsing – neem de waarschuwing uit dit verhaal uit Deventer ter harte

Deventer

Deventer Foto: Bart Ros / Unsplash

  • Onwetendheid over achteraf illegale woningssplitsing leidt tot grote problemen voor woningeigenaar Ton Brouwer, die na jaren zijn huurders moet uitzetten.
  • Het belang van een gedegen controle op splitsingsvergunningen wordt onderstreept door de ontdekking van de gemeente Deventer van de illegale status van de woningen.
  • De situatie belicht het sluimerende risico van onvoorspelbare omstandigheden die eigenaren onder een vergrootglas plaatsen, met dwangsommen als gevolg.

Helaas een bekend probleem in de vastgoedwereld: je denkt alles goed geregeld te hebben, maar het bijkt – soms veel later – toch anders te zitten.

Let goed op bij het splitsen van woningen, of het aankopen van gesplitst vastgoed. Je wilt het zekere voor het onzekere nemen en een expert de juiste vergunningen laten checken.

Wat er anders kan gebeuren zien we bij Ton Brouwer, een 64-jarige woningeigenaar uit Olst. Hij staat voor een ingrijpende situatie, zo lezen we in de Stentor.

Na jarenlang zonder problemen studio’s te hebben verhuurd in Deventer, wordt hij plotseling geconfronteerd met de consequenties van een kennelijk illegale woningssplitsing die decennia geleden heeft plaatsgevonden.

Complexiteit van woningssplitsing

Brouwer, die zeventien jaar geleden twee gesplitste panden kocht, wordt verrast door een brief van de gemeente met de mededeling dat hij een dwangsom opgelegd krijgt en de studio’s moet terugbrengen naar hun oorspronkelijke staat als eengezinswoningen.

Ondanks zijn goede bedoelingen en inspanningen om de overlast in de buurt aan te pakken, wordt hij hard getroffen door de ontdekking van de illegale splitsing.

De situatie rondom de panden van Brouwer werpt licht op de complexiteit van woningssplitsing. Alles leek in orde: de splitsing was officieel geregistreerd, van brievenbussen tot huisnummers, en zelfs het Kadaster en de gemeentelijke belastingen erkenden de gesplitste staat. Echter, een vergunning voor de splitsing ontbrak, een cruciaal detail dat Brouwer over het hoofd zag bij de aankoop.

“Het is bizar, ik moest er iemand uitzetten die hier al 33 jaar huurt”, zegt Brouwer tegenover de krant.

Belang van due diligence

Deze situatie onderstreept het cruciale belang van due diligence bij de aankoop van vastgoed, met name als het gaat om gesplitste woningen. Het verhaal van Brouwer dient als een waarschuwing voor potentiële kopers om altijd te verifiëren of er een geldige splitsingsvergunning aanwezig is.

Zonder deze controle lopen kopers het risico op onvoorziene consequenties, variërend van dwangsommen tot de noodzaak om huurders uit te zetten en panden te strippen.