- Het erfpachtsysteem in Den Haag dreigt huiseigenaren in financiële problemen te brengen door extreme stijgingen in de jaarlijkse canon.
- Onderzoek toont aan dat de grondwaarde in veel gevallen te hoog is getaxeerd, wat leidt tot hoge kosten voor erfpachters.
- De gemeenteraad is verdeeld over de voorgestelde aanpassingen, waarbij de discussie gaat tussen hervorming of volledige afschaffing van het erfpachtsysteem.
Het erfpachtsysteem in Den Haag staat onder grote druk, nu blijkt dat de kosten voor huiseigenaren de pan uit rijzen. Huiseigenaren in wijken zoals Bezuidenhout worden geconfronteerd met extreme verhogingen van hun jaarlijkse erfpachtcanon, waarbij de bedragen in sommige gevallen stijgen van €80 naar €7.600 per jaar.
De gemeente erkent nu ook fouten in de aanpassingen, zo blijkt uit een artikel op Den Haag Centraal.
Naar verwachting lopen de erfpachtcontracten van circa dertienduizend huiseigenaren af tussen nu en 2027, wat betekent dat zij te maken krijgen met forse verhogingen als er niet wordt ingegrepen.
Hoewel de gemeente een tijdelijk uitstel van betaling heeft ingevoerd om bewoners te ontzien, blijft de roep om structurele oplossingen luid. Zowel erfpachters als leden van de gemeenteraad benadrukken dat de huidige situatie onhoudbaar is.
Onderzoek bevestigt bezwaren erfpachters
Wethouder Martijn Balster (PvdA, volkshuisvesting) heeft eerder dit jaar voorstellen gepresenteerd om het erfpachtsysteem te hervormen, maar wachtte op de uitkomst van een extern onderzoek naar de grondwaarde in Bezuidenhout.
Dit onderzoek bevestigt de klachten van de bewoners. Onnauwkeurige taxaties hebben geleid tot de forse stijgingen in de jaarlijkse betalingen van erfpachters.
Een excessieve prijsstijging voor erfpachters, dus. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”, vraagt het Amsterdamse duoraadslid Laurens Lochtenberg (CDA) zich over de situatie in de hofstad af.
Balster erkent ondertussen de uitkomsten van het onderzoek en heeft voorgesteld om over te stappen op een nieuwe taxatiemethode, waarbij de WOZ-waarde van de woning een grotere rol speelt.
Echter, erfpachters staan sceptisch tegenover deze wijziging, uit angst dat het opnieuw leidt tot onrealistische en hoge taxaties. Volgens Victor Pegels, woordvoerder van de erfpachters, zou de oplossing moeten liggen in een zorgvuldige check van de taxaties via meerdere methoden. “De voorgestelde veranderingen lossen niets op en kunnen zelfs schadelijker zijn dan de huidige situatie,” aldus Pegels.
De gemeenteraad is sterk verdeeld over de voorstellen van Balster. Partijen zoals Hart voor Den Haag en de VVD zijn fel tegen de plannen en hebben gepleit voor een gefaseerde afschaffing van de erfpacht. Dit voorstel vindt echter geen meerderheid in de raad.