Dit is de huidige stand van zaken rondom box 3 – woensdag gaat het debat verder

De jaarlijkse belastingaangifte, illustratie

De jaarlijkse belastingaangifte, illustratie Foto: Vastgoed Insider

  • Woensdag 19 maart staat het vervolg van het commissiedebat over box 3 op het programma.
  • De meeste partijen steunen belasting op werkelijke rendementen, ondanks kritiek van de Raad van State.
  • ChristenUnie is de enige partij die pleit voor een eenvoudige vermogensbelasting.

Woensdag 19 maart staat het vervolg van het commissiedebat over box 3 op het programma, vraag is wel in hoeverre de standpunten nog kunnen wijzigen. De staatssecretaris heeft eerder aangegeven weinig ruimte te zien of te willen bieden.

De belastingheffing in box 3, bedoeld voor inkomen uit sparen en beleggen, is al geruime tijd onderwerp van discussie. Het systeem, dat uitgaat van een fictief rendement, sluit vaak niet aan bij de daadwerkelijke opbrengsten van belastingbetalers. Deze discrepantie heeft geleid tot juridische procedures en een roep om hervorming.

In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de toenmalige box 3-heffing in strijd was met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod.

De politiek heeft zich niet gehouden aan de oorspronkelijke intenties van de regeling en de noodzakelijke transitie naar een heffing op werkelijke rendementen is nooit doorgevoerd.

En ja, de gevolgen van de scheve situatie zien we nu overal, maar nu vooral sterkt op de al krappe woningmarkt.

Hervorming naar werkelijk rendement

Het nieuwe stelsel moet per 1 januari 2028 ingaan en beoogt een eerlijkere belastingheffing op basis van daadwerkelijk behaald rendement.

Tijdens recente debatten in de Tweede Kamer uitten diverse partijen zorgen over de huidige en toekomstige invulling van box 3. Er is kritiek op de tijdelijke tegenbewijsregeling en de impact daarvan op particuliere beleggers.

Het eerdere debat over box 3 van afgelopen week heeft de gecompliceerde problematiek rondom de leegwaarderatio (LWR) in box 3 duidelijk gemaakt. De staatssecretaris waarschuwde dat het wijzigen van de aanpassing per 1-1-2023 een budgettair risico met zich meebrengt.

De opbrengst van deze aanpassing maakt immers deel uit van het Herstel- en Veerkrachtplan (HV), en het niet doorvoeren ervan kan leiden tot een zogenaamde Brusselse boete van 600 miljoen euro.

Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen blijft echter vasthouden aan de voorgestelde plannen, ondanks de financiƫle meevallers in de overheidsbegroting. Hij waarschuwt dat aanpassingen kunnen leiden tot verdere vertragingen in de implementatie van het nieuwe stelsel.

ChristenUnie is de enige partij die geheel tegen een belasting op werkelijke rendementen is en pleit voor een eenvoudige vermogensbelasting van 1,2% tot 1,3%.