Dit staat er in het Wetsvoorstel modernisering servicekosten

appartementen

appartementen Foto: CNS

  • Het wetsvoorstel modernisering servicekosten biedt huurders extra bescherming tegen kosten en verhuurders meer duidelijkheid.
  • Een limitatieve lijst en strengere regels zorgen voor meer transparantie en eenvoud.
  • De rol van de Huurcommissie wordt versterkt om huurders beter te ondersteunen.

Hoewel de huidige wetgeving over servicekosten helder oogt, schieten de mogelijkheden in de praktijk tekort. De wetgever ziet hier vooral belemmeringen voor de huurder, maar ook voor de verhuurder is een heldere voorstelling van zaken nuttig.

Het wetsvoorstel modernisering servicekosten speelt hierop in door de regels rondom servicekosten strikter en transparanter te maken.

Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om huurders te beschermen tegen onrechtmatige praktijken en om duidelijkheid te bieden over wat wél en niet onder servicekosten mag vallen.

Huurrecht advocaat Claudia van Meurs – Janssens zet nog eens op een rijtje wat er verandert:

Wat verandert er bij de modernisering servicekosten?

De herziening brengt een aantal concrete veranderingen met zich mee:

  • Limitatieve lijst van servicekosten: In het Besluit servicekosten wordt een lijst opgenomen met categorieën die als servicekosten in rekening mogen worden gebracht. Dit voorkomt dat verhuurders willekeurige posten aan huurders doorbelasten.
  • Vaste formules en berekeningen: Voor bepaalde kosten komen standaardformules, wat zorgt voor eenvoud en minder discussie over de hoogte van de bedragen.
  • Kosten zonder winst: Het wetsvoorstel benadrukt dat servicekosten de daadwerkelijke, redelijke kosten moeten zijn. Verhuurders mogen hier geen winst op maken.
  • Voorschot eenvoudiger te toetsen: Huurders krijgen meer mogelijkheden om te laten controleren of het maandelijkse voorschot realistisch is.
  • Collectieve uitspraak bij de Huurcommissie: Huurders van eenzelfde verhuurder kunnen gezamenlijk een verzoek indienen bij de Huurcommissie. Dit maakt het eenvoudiger om misstanden aan te kaarten.

Limitatief betekent hier overigens ‘beperkend’ of ‘uitsluitend’. In een juridische of beleidscontext, zoals in het wetsvoorstel over servicekosten, betekent een limitatieve lijst dat de lijst een volledig overzicht geeft van wat is toegestaan of mogelijk. Alles wat niet op de lijst staat, is daarmee niet toegestaan.

Met deze herziening wordt duidelijker vastgelegd welke kosten verhuurders mogen doorberekenen aan huurders. Dit voorkomt bijvoorbeeld geschillen.

Door de limitatieve lijst van toegestane servicekosten wordt bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt dat verhuurders kosten rekenen die geen verband houden met de daadwerkelijke services of diensten.

De mogelijkheid om als groep een verzoek bij de Huurcommissie in te dienen, biedt huurders een sterkere positie tegenover grote verhuurders.

Nu moet de Tweede Kamer zich nog over het voorstel buigen.