Duitse vastgoedbeleggers krijgen 1,7 miljard euro belasting terug over hun Nederlandse vastgoed, terwijl Nederlandse beleggers verlies maken door box 3 en ATAD

Zuidas Amsterdam

Zuidas Amsterdam Foto: lettinck / Pixabay

  • Door een recente uitspraak van de Hoge Raad hoeven tientallen Duitse vastgoedfondsen geen vennootschapsbelasting te betalen over hun winsten uit Nederlands vastgoed.
  • De uitspraak leidt tot een directe en toekomstige tegenvaller van in totaal 1,7 miljard euro voor de Nederlandse schatkist.
  • Tegelijkertijd kampen Nederlandse vastgoedbeleggers juist met steeds zwaardere fiscale lasten door onder meer box 3-heffing en de atad-regels.

Een ogenschijnlijk technische uitspraak van de Hoge Raad blijkt een fiscale aardverschuiving: tientallen Duitse vastgoedfondsen, georganiseerd als zogeheten Sondervermögen, zijn volgens de hoogste rechter niet belastingplichtig in Nederland.

Dit betekent dat zij jarenlang onterecht vennootschapsbelasting hebben betaald over hun winsten uit Nederlands vastgoed. De terugbetaling van deze heffingen kost de Nederlandse schatkist zo’n 1,7 miljard euro. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De uitspraak raakt niet alleen het verleden. Ook toekomstige winsten op vastgoed dat nog steeds in Duitse handen is, kunnen niet meer belast worden. Dit verlies aan belastinginkomsten wordt nu uitgesmeerd tot het jaar 2125.

Zuidas in buitenlandse handen

Onder de betrokken Duitse fondsen bevinden zich grote institutionele beleggers zoals Deka, WestInvest en Union.

Gezamenlijk investeerden zij ruim 11 miljard euro in Nederlands vastgoed, met een sterke focus op kantoorpanden aan de Amsterdamse Zuidas. Iconische gebouwen zoals The Edge, The Rock en de Symphony-toren wisselden zo van eigenaar via structuren die nu belastingtechnisch ongrijpbaar blijken, schrijft de krant.

De kern van de uitspraak is dat deze fondsen in Nederland beleggen zonder een lokale vennootschap, waardoor ze volgens de rechter buiten het bereik van de Nederlandse fiscus vallen. Daarmee wordt een fundamenteel principe in het internationale belastingrecht, namelijk dat vastgoed wordt belast in het land waar het zich bevindt, feitelijk terzijde geschoven.

Nederlands beleid zwaarder voor eigen beleggers

Terwijl buitenlandse beleggers profiteren van dit fiscale lek, worden Nederlandse vastgoedinvesteerders geconfronteerd met toenemende druk. Zo leidt de vermogensrendementsheffing in box 3 voor particuliere beleggers tot forse lasten, ongeacht het werkelijke rendement.

Ook institutionele beleggers worden geraakt door de implementatie van atad-regels, die aftrekbeperkingen opleggen aan rentelasten.

Vastgoedadviseurs signaleren dat het investeringsklimaat in Nederland verslechtert, mede door grillig fiscaal beleid.