Amerikaanse importheffingen zetten ECB voor het blok – ECB kan besluiten rente even niet verder te verlagen

ECB Euro

ECB Euro Foto: Mika Baumeister / Unsplash

  • De Belgische centrale bankier Pierre Wunsch vindt dat de ECB in april een rentepauze moet overwegen.
  • Volgens Wunsch zorgen Amerikaanse importheffingen voor onzekerheid over inflatie en economische groei in de eurozone.
  • De ECB heeft de rente al zes keer verlaagd, maar geeft nog geen duidelijkheid over toekomstige stappen.

De Europese Centrale Bank (ECB) staat mogelijk op een kruispunt. Tijdens de komende beleidsvergadering in april zou het handhaven van de rente een serieuze overweging moeten zijn, aldus ECB-bestuurslid Pierre Wunsch.

In een interview met CNBC stelt de Belgische centrale bankier dat nieuwe Amerikaanse importheffingen de economische context zodanig verstoren dat verdere renteverlagingen niet vanzelfsprekend zijn.

Volgens Wunsch zorgen de handelsmaatregelen van de Amerikaanse regering, waaronder een importheffing van 25% op auto’s van buiten de VS en nieuwe heffingen op medicijnen, chips en hout, voor een ‘zeer moeilijke omgeving’. Deze maatregelen dreigen de inflatie in de eurozone aan te wakkeren, terwijl ze tegelijkertijd de economische groei onder druk zetten.

Moeilijke afweging tussen inflatie en groei

Importtarieven zouden ‘slecht zijn voor de groei’ en ‘waarschijnlijk’ inflatie aanjagen, stelde Wunsch. Het exacte effect blijft volgens hem onzeker en hangt af van mogelijke vergeldingsmaatregelen en van hoe wisselkoersen reageren op de heffingen.

Hierdoor komt de ECB klem te zitten tussen haar dubbele doelstellingen van prijsstabiliteit en economische stimulans.

Wunsch wijst bovendien op een tweede factor die de besluitvorming beïnvloedt: de verhoogde overheidsuitgaven binnen Europa. De herbewapeningscampagnes van verschillende EU-lidstaten en de forse investeringen in infrastructuur en defensie, met name in Duitsland, zorgen voor extra economische prikkels.

Die kunnen de effecten van importheffingen deels compenseren, maar maken het totale inflatieplaatje lastiger te voorspellen.

Zes renteverlagingen en nog steeds onzekerheid

Sinds juni vorig jaar heeft de ECB de rente al zes keer verlaagd, met als meest recente stap een verlaging van een kwart procentpunt eerder deze maand.

Deze reeks versoepelingen had als doel de kwakkelende economie van de eurozone een impuls te geven. Tegelijkertijd lijkt de inflatie zich langzaam richting de gewenste 2 procent te bewegen, wat verdere renteverlagingen mogelijk maakt – maar geen garantie biedt.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), heeft eerder deze maand besloten de rente voorlopig ongewijzigd te laten op een bandbreedte van 4,25 tot 4,5 procent. Trump wil graag wel onmiddelijke renteverlagingen.

Rentepauze is geen hele beleidswijziging, maar een pas op de plaats

Een rentepauze in april zou geen koerswijziging zijn, maar wel een duidelijk signaal dat de centrale bank haar opties open wil houden.

De ECB bevindt zich in een complexe beleidsomgeving, waarin geopolitieke spanningen en veranderende handelsstromen de traditionele instrumenten van monetair beleid onder druk zetten.

Voor vastgoedinvesteerders betekent dit dat renteniveaus op korte termijn stabiel kunnen blijven – maar dat onzekerheid troef blijft op de middellange termijn.