- De ECB heeft de rente opnieuw verlaagd met 25 basispunten naar 3,25%, de derde verlaging van dit jaar.
- De dalende inflatie, voornamelijk door lagere energieprijzen, heeft geleid tot een versnelling in het verlagen van de rente.
- De renteverlaging heeft uiteindelijk ook invloed op rentes voor verhuurhypotheken, met mogelijk verdere dalingen in het vooruitzicht.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente donderdag opnieuw verlaagd, ditmaal met 25 basispunten naar 3,25%. Dit is de derde renteverlaging sinds juni en de tweede binnen zesendertig dagen.
De renteverlaging is het gevolg van toenemende zorgen over de Europese economie, terwijl de inflatie in september aanzienlijk daalde dankzij de afname van energieprijzen. Daarover schrijft Business Insider.
ECB-president Christine Lagarde benadrukte dat de beslissing unaniem werd genomen en gebaseerd was op tegenvallende economische gegevens. “De recente cijfers bevestigen dat de inflatiebestrijding goed onderweg is,” aldus Lagarde.
Het vertrouwen dat de inflatiedoelstelling van 2% eind 2025 wordt bereikt, neemt intussen toe, waardoor een reeks opeenvolgende renteverlagingen steeds waarschijnlijker wordt.
Impact op de hypotheekmarkt
De recente renteverlagingen hebben ook invloed op de hypotheekrente, waaronder verhuurhypotheken die vaak gekoppeld zijn aan langetermijnrentes zoals de IRS 5. Hoewel de hypotheekrente niet automatisch meebeweegt met de centrale bankrente, beginnen kredietverstrekkers de dalende kapitaalmarktrente al in te prijzen.
Dit zou kunnen leiden tot lagere hypotheekrentes, wat een positief signaal is voor vastgoedinvesteerders die overwegen hun financiering te herzien.
Toch waarschuwen experts dat blijvend hoge kerninflatie en mogelijke stijgingen in energieprijzen de renteverlagingen kunnen vertragen of zelfs omkeren. De ontwikkeling van de diensteninflatie is hierbij een belangrijke factor om in de gaten te houden.
Aan wat voor hypotheekrentes moeten we nu gaan denken voor verhuurd vastgoed? Bijvoorbeeld bij een loan-to-value van 70 procent.
Het is lastig dit heel goed te voorspellen, denkt Raymond Böcker van Financiering-regelen.nl “Maar Nu is 70% LTV gemiddeld 5,0 tot 5,1% en her en der al onder de 5,0%. Dat zou aan de hand van dit bericht op termijn zomaar eens naar 4,0% toe kunnen gaan”.
Voor nu lijkt de markt optimistisch over verdere renteverlagingen en een stabielere economische toekomst.
Zorgen over de economie en inflatie
Ondanks de renteverlaging benadrukte Lagarde dat de ECB niet verwacht dat de eurozone in een recessie zal belanden, ondanks economische problemen in Duitsland.
De Duitse economie, zwaar getroffen door de terugval in de auto-industrie, wordt geconfronteerd met een verwachte krimp van 0,2% dit jaar. Ook andere sectoren binnen de eurozone, zoals de dienstensector, laten verzwakking zien. Dit zet overheden ertoe aan om meer te bezuinigen, zoals het geval is in Frankrijk, dat gedwongen wordt om zijn begrotingstekort te verkleinen.
De inflatie in de eurozone kwam in september uit op 1,7%, grotendeels dankzij de daling van energieprijzen. Echter, de kerninflatie, die geen rekening houdt met energie- en voedselprijzen, blijft met 2,7% nog steeds hoog. Vooral de diensteninflatie, gedreven door loonstijgingen, blijft met 3,9% hardnekkig.