- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentestanden voor de tweede keer dit jaar verlaagd.
- De renteverlaging komt in reactie op een dalende inflatie, die richting het doel van 2 procent gaat.
- Ondanks de verwachting van verdere verlagingen, waarschuwen analisten voor risico’s zoals looninflatie in Duitsland.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentestanden voor de tweede maal dit jaar verlaagd.
Bij het rentebesluit heeft de ECB ook het renteverschil tussen de drie beleidsrentes aangepast. De belangrijkse rentestand, de depositorente, daalde met een kwart procentpunt naar 3,50 procent. Deze maatregel volgt op een eerdere verlaging in juni, toen de rente voor het eerst sinds 2019 werd verlaagd.
De renteverlaging is bedoeld om het stagnerende economische herstel in de eurozone te ondersteunen, nu de inflatie verder daalt richting het streefcijfer van 2 procent.
Aanpassingen van de verschillende rentetarieven
De ECB hanteert drie belangrijke rentes. De depositorente, die nu op 3,50 procent staat, bepaalt wat banken ontvangen als zij geld bij de ECB stallen. Daarnaast heeft de ECB de herfinancieringsrente verhoogd naar 3,65 procent, wat 0,15 procentpunt boven de depositorente ligt.
De marginale beleningsrente, die banken betalen wanneer ze geld lenen van de ECB, is met 3,90 procent nu 0,25 procentpunt hoger dan de herfinancieringsrente.
Door deze aanpassingen probeert de ECB niet alleen het financiële systeem stabiel te houden, maar ook de kredietverlening te stimuleren.
Lagere rentes maken het goedkoper voor banken om geld te lenen bij de centrale bank, wat hen in staat stelt om leningen aan bedrijven, consumenten en overheden aantrekkelijker te maken. Dit kan leiden tot meer investeringen en economische groei.
Inflatie daalt, maar risico’s blijven
De inflatie in de eurozone is in augustus gedaald naar 2,2 procent, het laagste niveau in drie jaar. De kerninflatie, die geen rekening houdt met sterk fluctuerende prijzen voor energie en voedsel, bleef echter hoog op 2,8 procent. Dit betekent dat er nog steeds druk op de prijzen van goederen en diensten blijft bestaan.
De dalende inflatie biedt de ECB meer ruimte om de rente te verlagen. Een lagere rente zorgt ervoor dat bedrijven goedkoper kunnen lenen, wat investeringen vergemakkelijkt.
Ook zal de hypotheekrente naar verwachting dalen, waardoor de huizenmarkt kan worden gestimuleerd. Echter, sparen wordt door de lagere rente minder aantrekkelijk.