Econoom Coen Teulings: Wet betaalbare huur zet mensen zonder vermogen op achterstand

Utrecht

Utrecht Foto: MrsBrown / Pixabay

  • Econoom Coen Teulings uit wederom kritiek op de Wet betaalbare huur, voorspellend dat deze de huurmarkt negatief zal beïnvloeden, vooral voor mensen met weinig eigen vermogen.
  • Teulings waarschuwt dat de wet kan leiden tot een afname van het huuraanbod, omdat eigenaren hun huurwoningen liever verkopen dan verhuren onder de gereguleerde prijzen.
  • Regulering kan averechts werken voor mensen met beperkt eigen vermogen, aangezien het moeilijker wordt om huurwoningen te vinden.

Coen Teulings, econoom en voormalig directeur van het Centraal Planbureau (CPB), heeft in het WNL radioprogramma Sven op 1 zijn zorgen geuit over de impact van de Wet betaalbare huur.

Volgens Teulings zal de wet, die bedoeld is om huurprijzen te reguleren, uiteindelijk het huuraanbod verminderen, met name in gebieden als Amsterdam of Utrecht waar de marktvraag hoog is.

De regulering kan averechts werken voor mensen met beperkt eigen vermogen, aangezien het moeilijker wordt om huurwoningen te vinden.

Vastgoedbeleggers zullen eerder kiezen voor uitponden

Teulings stelt dat de nieuwe wet beleggers kan motiveren om hun huurwoningen te verkopen in plaats van te verhuren, omdat de gereguleerde huurprijzen onder de marktwaarde liggen.

Dit zou resulteren in een krimp van het huuraanbod. Verder merkt hij op dat bewoners die een gereguleerde woning bemachtigen, weinig prikkels hebben om te verhuizen, wat leidt tot stagnatie op de huurmarkt. Huurders die een betaalbare woning in bijvoorbeeld het centrum van een van de grote steden bemachtigen, zullen minder snel geneigd zijn te verhuizen, waardoor deze woningen voor lange tijd niet beschikbaar komen voor anderen.

De impact van de wet strekt zich ook uit tot de nieuwbouwproductie. Teulings benadrukt dat zonder financiële ondersteuning van de overheid, de bouw van nieuwe betaalbare woningen niet haalbaar is gezien de hoge bouwkosten.

Teulings wijst er ook op dat nieuwe wetgeving gemeenten meer mogelijkheden biedt om grond bestemd voor betaalbare woningbouw te reguleren, wat de invloed van grondspeculatie kan verminderen.