‘Een straatje erbij’ levert relatief weinig woningen op – tenzij je de limieten laat varen

Speelgoed

Speelgoed Foto: CNS

  • Het concept van ‘een straatje erbij’ kan maximaal 95.000 woningen opleveren.
  • Dit is slechts 10% van de doelstelling van 1 miljoen nieuwe woningen tegen 2030.
  • Als de beperkingen worden opgeheven, kan dit aantal aanzienlijk stijgen naar meer dan 1 miljoen woningen.

Het idee van ‘een straatje erbij”‘ waarbij aan de randen van steden en dorpen kleinschalige uitbreidingen worden gerealiseerd, lijkt in eerste instantie slechts een beperkte bijdrage te leveren aan het oplossen van de woningnood. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

Volgens onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kunnen met dit concept hooguit 95.000 woningen worden gebouwd. Dit aantal is gebaseerd op het toevoegen van maximaal 49 woningen per project rondom bestaande woonkernen, wat overeenkomt met slechts 10% van de doelstelling om tegen 2030 één miljoen woningen te bouwen.

Het idee van voormalig woonminister Hugo de Jonge werd ook vertaald naar plannen van de nieuwe coalitie. Maar op het eerste gezicht is de bijdrage ervan op de nieuwbouw dus beperkt.

Tenzij je anders rekent en limieten laat varen.

Toch ruimte voor meer woningen?

Toch is er meer potentie als de limieten worden opgeheven. Als alle beschikbare landbouwgrond binnen 200 meter van de bebouwde kom wordt benut, zonder restricties op het aantal woningen per locatie, zou dit kunnen resulteren in ruim 1 miljoen extra woningen. Dit zou het totaal op meer dan 1,1 miljoen woningen brengen.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ziet in deze bredere berekeningswijze een mogelijkheid om de woningbouwopgave aanzienlijk te verlichten.

Hoewel ‘een straatje erbij’ een bijdrage kan leveren aan de woningbouw, blijft het slechts een deel van de oplossing. Voor grootschalige woningbouw blijft aanvullend beleid nodig om het woningtekort daadwerkelijk aan te pakken.