- Nederlandse huishoudens groeien naar bijna 9,8 miljoen in 2070, vooral door eenpersoonshuishoudens.
- Vergrijzing en huishoudensverdunning zorgen voor kleinere huishoudens.
- Woningmarkt moet anticiperen op stijgende vraag naar passende woningen.
De CBS Huishoudensprognose 2021-2070 voorspelt een significante groei van het aantal huishoudens in Nederland, van 8 miljoen in 2021 naar bijna 9,8 miljoen in 2070.
Deze toename wordt vooral gedreven door bevolkingsgroei, veroorzaakt door migratie en een stijgende levensverwachting, en door de zogenaamde huishoudensverdunning.
Het gemiddelde huishouden wordt kleiner: van 2,14 personen in 2021 naar 2,06 in 2070. Dat schrijft Lenny Stoeldraijer, statistisch onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in de Real Estate Research Quarterly 2024 van VOGON. (Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland)
De groei van het aantal huishoudens wordt gedomineerd door eenpersoonshuishoudens, met een toename van 1,1 miljoen. Vooral ouderen zullen in toenemende mate alleen wonen, een gevolg van vergrijzing en verweduwing. In 2021 bestond 39% van alle huishoudens uit alleenstaanden; in 2070 wordt dat naar verwachting 43%.
Vergrijzing en impact op woningvraag
Het aantal eenpersoonshuishoudens onder 75-plussers zal tegen 2050 verdubbelen tot bijna 1,2 miljoen. Dit wordt versterkt door de veroudering van de naoorlogse generatie en de langere levensverwachting.
De opmars van eenpersoonshuishoudens, vooral onder ouderen, vraagt om een fundamentele herziening van de woningvoorraad.
Naast eenpersoonshuishoudens neemt ook het aantal instellingsbewoners toe, van 259.000 in 2021 naar 400.000 in 2050. Dit weerspiegelt de toenemende zorgvraag en de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd groeit het aantal meerpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen minder snel.
Uitdagingen voor de woningmarkt
De veranderende huishoudenssamenstelling legt grote druk op de woningmarkt. Er is niet alleen behoefte aan meer woningen, maar ook aan woningen die passen bij de groeiende groep alleenstaanden en ouderen. Dit vraagt om een divers aanbod, zoals kleinere, toegankelijke woningen en zorggeschikte huisvesting.
Daarnaast spelen onzekerheden een rol. Veranderingen in migratie, demografische trends en woonvoorkeuren kunnen de huishoudensontwikkeling beïnvloeden. De woningmarkt moet anticiperen op structurele trends en flexibel inspelen op onverwachte ontwikkelingen.
De huishoudensprognose benadrukt de noodzaak van een toekomstbestendig woningbeleid.
Met name de sterke groei van eenpersoonshuishoudens en de vergrijzing vereisen dat gemeenten en beleidsmakers investeren in een woningaanbod dat aansluit bij de diversiteit in huishoudenssamenstellingen. Dit vraagt niet alleen om meer woningen, maar ook om een gerichte aanpak die rekening houdt met toegankelijkheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.