Eerste aanpak overbodig regelgeving Keijzer lijkt een valse start – regel waar iedereen het over eens was, wordt nu juist geschrapt

Een huismus

Een huismus Foto: Wuschel-2307 / Pixabay

  • Bouwbedrijven en natuurorganisaties zijn unaniem kritisch op het besluit van minister Keijzer de verplichte nestvoorzieningen te schrappen, ze wijzen op het belang voor biodiversiteit en duidelijke nationale richtlijnen.
  • Ondanks het besluit blijven veel bouwbedrijven vrijwillig neststenen plaatsen, maar ontbreekt een eenduidig kader.
  • De minister heeft nu juist een van de weinige punten waarover iedereen het eens was geschrapt, een maatregel waardoor bovendien niet ineens wel meer gebouwd wordt.

Het besluit van minister Mona Keijzer om de verplichting voor nestvoorzieningen in nieuwbouwprojecten te schrappen, heeft voor verbazing gezorgd.

Deze maatregel, bedoeld om regeldruk in de bouw te verlichten, raakt juist een van de weinige onderwerpen waar bouwbedrijven, natuurorganisaties en beleidsmakers het eens over waren.

De brancheverenigingen Bouwend Nederland, WoningBouwersNL en NEPROM vragen zich hardop af of dit besluit niet averechts werkt.

In een gezamenlijke brief roepen zij de minister op om de regelgeving alsnog gewoon wél door te voeren. Zonder landelijke richtlijnen dreigt volgens hen een wirwar van gemeentelijke regels, wat de bouw juist ingewikkelder maakt. Bovendien is de bijdrage van neststenen aan de biodiversiteit onmiskenbaar, terwijl de kosten minimaal zijn. “Die neststenen opnemen is echt niet zo moeilijk. Ook niet zo duur, je hebt het over 75 euro per neststeen”, benadrukt Harwil de Jonge van Heijmans Vastgoed tegenover NRC.

Belang voor biodiversiteit en leefbaarheid

Nestvoorzieningen spelen een cruciale rol in het herstel van biodiversiteit in stedelijke gebieden. Vogels zoals de gierzwaluw en de huismus, en vleermuizen, profiteren direct van deze stenen. Indirect dragen zij bij aan gezondere ecosystemen, wat leidt tot groenere en gezondere buurten.

Volgens Vogelbescherming Nederland heeft het jarenlange overleg tussen bouwers, natuurorganisaties en de overheid geleid tot een breed gedragen voorstel. “ouwers, natuurorganisaties, politiek: alles kwam even samen. Dat is ook echt wel eens anders”, aldus Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland in de krant.

“En dan komt er een nieuwe minister, en die schrapt dan, zonder enig overleg, precies deze regel waar iedereen blij mee is”.

Roeke wijst erop dat groene buurten niet alleen ecologisch, maar ook economisch aantrekkelijker zijn. Onderzoek toont aan dat groenere wijken bijdragen aan een hogere woningwaarde en een betere mentale gezondheid van bewoners.

Schrappen maatregel is gemiste kans voor geloofwaardigheid

Hoewel bedrijven zoals Heijmans en Van Wijnen aangeven vrijwillig door te gaan met het plaatsen van nestvoorzieningen, ontstaat door het schrappen van de verplichting onduidelijkheid. Zonder landelijke regelgeving bestaat het risico dat andere partijen afhaken, waardoor het positieve effect op biodiversiteit wordt beperkt.

Bovendien blijft de kritiek van bouwbedrijven luid: het schrappen van de verplichting bespaart nauwelijks tijd of kosten

Je kunt je nu afvragen af of het schrappen van deze maatregel niet een makkelijke poging is om tijd te winnen voor ingrijpendere besluiten.

De minister benadrukt dat vereenvoudiging van bouwregels nodig is om sneller woningen te realiseren. Maar volgens zowel bouwers als natuurorganisaties draagt dit besluit daar nauwelijks aan bij.

Met het programma STOER (Schrappen van Tegenstrijdige of Overbodige Eisen en Regelgeving) wil Keijzer bouwprocessen versnellen. Toch lijkt juist dit besluit een stap terug, zowel voor de bouwsector als voor de natuur. Het risico bestaat dat de huidige harmonie tussen bouw en biodiversiteit verloren gaat.

Het schrappen van de nestvoorzieningen voelt daarom als een gemiste kans, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de geloofwaardigheid van beleid dat streeft naar een duurzame en leefbare toekomst.