ESG-factoren en de duurzaamheidsparagraaf 2.0: een nieuwe standaard voor vastgoedtaxaties

Bloemen

Bloemen Foto: CNS

  1. Banken verplichten de Duurzaamheidsparagraaf (DuPa) 2.0 bij vastgoedtaxaties om ESG-factoren te integreren.
  2. De DuPa 2.0 benadrukt energie-efficiëntie, klimaatadaptatie en sociale impact als bepalende factoren voor vastgoedwaardering.
  3. Vooruitstrevende beleggers sluiten langlopende contracten om verduurzaming van hun vastgoedportefeuille te waarborgen.

Gedreven door maatschappelijke verantwoordelijkheid en regelgeving groeit de aandacht voor ESG (Environmental, Social, Governance) factoren bij vastgoedtaxaties, zo lezen we in de ING sector update Real Estate.

Banken stellen de Duurzaamheidsparagraaf (DuPa) 2.0 verplicht in taxaties waarvan zij opdrachtgever zijn. Deze paragraaf, die sinds medio februari van kracht is, benadrukt de invloed van energie-efficiëntie, klimaatadaptatie en sociale impact op de toekomstbestendigheid en waardering van vastgoed.

Doorontwikkeling van DuPa 2.0

Ondanks de recente invoering zijn grootbanken al bezig met de verdere ontwikkeling van de DuPa 2.0. Toekomstige versies zullen meer aandacht besteden aan sociale (“S”) en bestuurlijke (“G”) aspecten en circulariteit. Paris Proof wordt de norm, waarbij daadwerkelijk energieverbruik een belangrijke rol gaat spelen.

Tijdens een recente bijeenkomst werd duidelijk dat koplopers in de sector vol inzetten op duurzaam vastgoed.

Volgens ING Sector Banker Sophie Kraaijeveld sluiten grote beleggers langjarige contracten met ketenpartijen om hun vastgoedportefeuille te verduurzamen.

Dit doen ze om verzekerd te zijn van de benodigde capaciteit om de transitie te realiseren. Kraaijeveld adviseert vastgoedeigenaren om niet te wachten met verduurzaming, aangezien er binnenkort mogelijk een tekort aan beschikbare professionals kan ontstaan.

Een toekomstbestendige en verantwoorde sector

De invoering van de Duurzaamheidsparagraaf 2.0 markeert een belangrijke stap richting een duurzamere vastgoedmarkt.

Door ESG-factoren centraal te stellen in vastgoedtaxaties, kunnen banken en beleggers bijdragen aan een toekomstbestendige en verantwoorde sector.

Vastgoedeigenaren doen er verstandig aan om nu al te beginnen met verduurzaming om toekomstige uitdagingen voor te zijn.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.