- Ursula von der Leyen werkt aan een Affordable Housing Act voor Europa om de wooncrisis aan te pakken.
- De wetgeving moet zorgen voor meer sociale en betaalbare woningen en het ‘shoppen’ naar vastgoed tussen landen tegengaan.
- Tweede Kamerlid Merlien Welzijn benadrukt het belang van een fundamenteel gesprek over volkshuisvesting in Nederland.
De wooncrisis beperkt zich niet alleen tot Nederland, maar is een wijdverspreid probleem in Europa. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, werkt daarom aan een Affordable Housing Act om het tekort aan sociale en betaalbare woningen in de EU aan te pakken.
De wetgeving voorziet in een fonds en een herziening van de staatssteunregels om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren.
Tweede Kamerlid Merlien Welzijn verwelkomt deze Europese aandacht en ziet het als een positieve stap in de goede richting, zo zegt ze op LinkedIn. Ze benadrukt dat het aan de Kamerleden is om ervoor te zorgen dat Nederland daadwerkelijk profiteert van deze nieuwe wetgeving.
Fundamenteel gesprek over volkshuisvesting
Naast de Europese initiatieven onderstreept Welzijn het belang van een diepgaand debat over de toekomst van de volkshuisvesting in Nederland.
Tijdens het reces werkte ze aan een stuk getiteld ‘Een fundamenteel gesprek over volkshuisvesting’. Dit gesprek is volgens haar noodzakelijk om niet alleen de huidige crisis op te lossen, maar ook om toekomstige problemen te voorkomen.
Een duidelijke en gezamenlijke definitie van volkshuisvesting is daarbij cruciaal om effectief samen te kunnen werken en duurzame oplossingen te vinden.
Een duurzame woonoplossing?
De nieuwe Europese wetgeving moet ook het ‘shoppen’ naar vastgoed tussen verschillende landen tegengaan, wat een bijdrage kan leveren aan een stabielere woningmarkt. Wonen is volgens Welzijn een grondrecht en moet als zodanig behandeld worden.
De komende tijd zal blijken hoe de plannen van von der Leyen vorm krijgen en hoe Nederland hiervan kan profiteren om de wooncrisis structureel aan te pakken.
Uiteindelijk blijft menig vastgoedbelegger wel achter met de vraag: gaat de EU nu met subsidies fixen wat eerst landelijk de nek om is gedraaid?