Europese vastgoedmarkt: beperkt aanbod met stijgende markthuren in het vooruitzicht

Vrouw in woonhuis

Vrouw in woonhuis Foto: CNS

  1. Recente onderzoeksresultaten tonen een beperkt aanbod in de meeste Europese vastgoedsegmenten, wat naar verwachting zal leiden tot stijgende markthuren in de komende jaren.
  2. In verschillende sectoren zoals kantoren, retail, logistiek en woningen worden een aanhoudend tekort en een potentiële huurgroei geïdentificeerd.
  3. Ondanks zwakke economische groei en geopolitieke onzekerheden, blijven vastgoedinvesteringen aantrekkelijk door hogere vastgoedopbrengsten en verwachte dalingen in rentetarieven.

Het halfjaarlijkse onderzoek van Real I.S. naar de Europese vastgoedbeleggingsmarkt belicht een cruciale trend: een aanhoudend beperkt aanbod in de meeste vastgoedsegmenten.

Dit fenomeen legt de basis voor een voorspelling waarin markthuren naar verwachting zullen stijgen in de komende jaren. Deze ontwikkeling speelt zich af tegen een achtergrond van zwakke economische groei en geopolitieke onzekerheden, die desondanks de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen niet lijken te ondermijnen.

Beperkt aanbod en stijgende huren

De onderzoeksresultaten in de ‘Realometer‘ suggereren dat het beperkte aanbod vooral prominent aanwezig is in sectoren zoals kantoren, retail, logistiek, en woningen. Dit tekort, gecombineerd met de verwachte stijging van de huren, onderstreept de potentie van vastgoedinvesteringen als een inflatiehedge en een stabiele inkomstenbron.

Bijzonder is dat de kantorenmarkt in landen als Duitsland, Benelux, Frankrijk en het VK een gunstig investeringsvenster opent, met een verwachte huurstijging van ongeveer 8% tegen eind 2027.

Vastgoedrendementen en rentetarieven

Een ander belangrijk aspect dat naar voren komt uit het onderzoek, is de verwachting van piekende vastgoedopbrengsten in 2024, die het einde van de prijscorrectie zouden markeren.

Dit is vooral relevant in het licht van recente dalingen in rentetarieven en de verwachting van verdere renteverlagingen. Deze omstandigheden bieden een venster van kansen voor vastgoedbeleggers, met name door de groeiende yield spread tussen vastgoed en obligaties.

Impact van ESG

Het rapport benadrukt ook de voortdurende relevantie van ESG-criteria en veerkracht in de vastgoedsector. Ondanks de uitdagingen op macro-economisch niveau en de invloed van overheidsregulering, met name in de woningmarkt, blijven investeringen in vastgoed aantrekkelijk vanuit een rendementsperspectief. De implementatie van indexreguleringen in huurcontracten biedt bovendien een bijkomend voordeel in de context van inflatiebescherming.

De Europese vastgoedmarkt staat aan de vooravond van een periode van groei, gedreven door een aanhoudend beperkt aanbod en de verwachting van stijgende huren.

Ondanks de uitdagingen blijven vastgoedinvesteringen een aantrekkelijke optie voor beleggers die zoeken naar stabiele inkomsten en inflatiebescherming. De toekomst van vastgoed in Europa lijkt, ondanks de onzekere economische vooruitzichten, veelbelovend met ruimte voor optimisme en groei.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.