- De krappe woningmarkt en de verkleining van nieuwe woningen stimuleren de vraag naar opslagruimtes, waarbij aanbieders als Shurgard, Allsafe en Eurobox floreren.
- Opslagbedrijven richten zich strategisch op locaties aan de randen van grote steden om zo dicht mogelijk bij de consument te zijn, wat hun succes vergroot.
- Terwijl sommige huishoudens worstelen met minder ruimte, vinden opslagbedrijven en andere sectoren, zoals hotels en bouwmarkten, manieren om van de woningnood te profiteren.
De krapte op de woningmarkt is goed geld voor aanbieders van opslagruimte als Shurgard, Allsafe en Eurobox, zo schrijft het AD.
Maar, voor ook kleinere verhuurders is er natuurlijk een aantrekkelijke markt voor het verhuren van opslag.
Shurgard, een van de grootste opslagbedrijven, rapporteerde een opvallende omzetstijging in het afgelopen jaar, waarbij de winst bijna de helft van hun 357 miljoen euro omzet bereikte, zo ziet de krant.
Met de meeste vestigingen in Europa geconcentreerd in de Nederlandse Randstad, benadrukt dit de unieke positie van Nederland in de strategie van het bedrijf. Hun succes wordt verder versterkt door een strategische plaatsing aan de randen van grote steden, een keuze die gericht is op het bedienen van klanten die worstelen met ruimtegebrek.
Trend van afnemende woninggroottes
Deze situatie is niet alleen beperkt tot Shurgard. Andere bedrijven in de opslagsector ervaren soortgelijke groei, gedreven door een woningmarkt die steeds krapper wordt. Jolien Groot van het Planbureau voor de Leefomgeving wijst op een zorgwekkende trend van afnemende woninggroottes, met een stijging in het aantal nieuwbouwwoningen kleiner dan vijftig vierkante meter sinds 2018. Deze verkleining draagt bij aan de groeiende vraag naar externe opslagoplossingen.
Deze verschuiving heeft ook bredere implicaties. Terwijl sommige mensen hun toevlucht nemen tot opslagboxen om hun overtollige bezittingen te huisvesten, zoeken anderen alternatieven zoals woningdelen of flexwonen. We zagen echter al eerder dat de regelgeving hier nog lang niet altijd goed op aansluit.
Interessant is dat de groei van de opslagsector parallel loopt met de veranderingen in de samenleving. Met een stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens en een verschuiving naar kleinere woningen, vinden opslagbedrijven steeds nieuwe manieren om aan de vraag te voldoen.