Federal reserve houdt rente onveranderd en verwacht slechts één verlaging dit jaar

New Orleans

New Orleans Foto: Oliver_Weidmann / Pixabay

  • De Federal Reserve heeft de rente opnieuw niet gewijzigd.
  • In plaats van twee renteverlagingen wordt nu slechts één verlaging verwacht dit jaar.
  • Hoewel de inflatie lager uitviel dan verwacht, heeft de Fed nog onvoldoende vertrouwen om rentetarieven te verlagen.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft zoals verwacht de rentetarieven opnieuw onveranderd gelaten. Wat echter opvalt, is dat de beleidsmakers nu slechts één renteverlaging voorspellen voor het einde van het jaar, in plaats van de eerder verwachte twee verlagingen, zo schrijft Business Insider.

Eerder op woensdag werden de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt. In mei stegen de consumentenprijzen met 3,3 procent, wat lager is dan de verwachtingen en ook lager dan de inflatie van de maand ervoor.

Deze meevallende cijfers wekten hoop bij beleggers dat de Federal Reserve de rente later dit jaar zou verlagen.

Voorzichtig optimisme bij de Fed

Tijdens een persconferentie na de vergadering benadrukte Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, dat hoewel het inflatiecijfer als een positieve ontwikkeling wordt gezien, het nog niet genoeg is om te beginnen met het versoepelen van het monetaire beleid.

Gezien de huidige omstandigheden hebben de bestuurders van de Federal Reserve hun eerdere voorspelling van twee renteverlagingen dit jaar bijgesteld. Ze achten de kans op twee verlagingen klein en verwachten nu slechts één renteverlaging tegen het einde van het jaar.

Analisten verwachten inmiddels ook van de ECB minder rente-verlagingen dan eerder verwacht. De Europese Centrale bank verlaagde eerder deze maand de rente nog wel voor het eerst sinds 2019.