Fiscale maatregelen zitten gezonde toekomst van de Nederlandse huurwoningmarkt dwars

Jongeren

Jongeren Foto: CNS

  • Alle maatregelen op de huurmarkt maken huurwoningen vanaf 2025 minder aantrekkelijk voor grote beleggers.
  • De vraag naar huurwoningen stijgt terwijl het aanbod krimpt door verkoop van huurwoningen.
  • De middenhuurmarkt wordt verder onder druk gezet door aankomende regelgeving en stijgende rente.

Vanaf 2025 zullen nieuwe fiscale maatregelen huurwoningen voor grote beleggers in Nederland nog minder aantrekkelijk maken.

Dit komt bovenop de reeds aanstaande regulering van de middenhuur die al voor een krimp en dalende nieuwbouw zorgt.

Tegelijkertijd neemt de vraag naar huurwoningen sterk toe, doordat koopwoningen voor veel mensen buiten bereik raken. Volgens cijfers van het Kadaster verkochten particuliere verhuurders vorig jaar al per saldo 11.700 huurwoningen.

Het risico op massaal uitponden is nu echt een reël scenario, zo schetst De Telegraaf.

Veel kleine beleggers zetten hun huurwoningen te koop zodra de huurder opzegt, vanwege de sterk gestegen belastingdruk en de aanstaande middenhuurregeling. Daarnaast speelt de gestegen rente een belangrijke rol.

Twaalf grote vastgoedbedrijven waarschuwen in een brandbrief voor een tweede verkoopgolf vanaf 2025. Grote en middelgrote verhuurders zullen extra worden getroffen door de nieuwe fiscale regels, waardoor hun rendement sterk zal dalen.

Impact op de grote beleggers

Huib Boissevain van vastgoedbelegger Annexum voorspelt dat het uitponden ook door grote beleggers zal gebeuren, zo schrijft De Telegraaf. Deze beleggers hebben vaak panden deels gefinancierd met leningen en kunnen nu nog maximaal €1 miljoen aftrekken van de vennootschapsbelasting.

Vanaf volgend jaar wordt deze drempel geschrapt, waardoor slechts 20% van de rente aftrekbaar is. Dit zal het rendement van grotere beleggers aanzienlijk doen dalen.

Volgens fiscaal specialist Jelle Bas Boon van Deloitte zal een investering van €400 miljoen in woningen, waarvan de helft met geleend geld, nu nog een jaarlijkse winst van €4,5 miljoen opleveren. Door de beperking van de renteaftrek daalt dit naar €2,7 miljoen, onvoldoende om de jaarlijkse aflossing van €4 miljoen te betalen. Dit dwingt investeerders om te verkopen.

Dalend aanbod en stijgende vraag

Demissionair woonminister Hugo de Jonge ziet het uitponden niet als een probleem, omdat koopstarters dan een kans krijgen. Echter, het verstoort de doorstroming op de woningmarkt, aangezien mensen langer in een koophuis blijven dan in een huurhuis.

Frank Verwoerd van CBRE wijst erop dat huren in steden als Amsterdam momenteel goedkoper is dan kopen, waardoor huurders langer blijven zitten en de doorstroming stagneert.

De aanstaande middenhuurregulering zal deze situatie verder verergeren. De middenhuurwet, die deze maand naar verwachting wordt aangenomen, zal zorgen voor een lagere doorstroming en vergelijkbare problemen als in de sociale huursector.